TATA, NE DAJ ME DA UMREM: Srbijo, spasimo još jedno dete!
Foto: Nebojša Mandić

Velika akcija Kurira

TATA, NE DAJ ME DA UMREM: Srbijo, spasimo još jedno dete!

Društvo -
Ljubica Adamić (2) iz Sremske Mitrovice čeka u bolnici u Beču da njen otac nabavi 80.000 evra za presađivanje srca. Bez tog novca mala devojčica neće preživeti

BEOGRAD - Srce za Ljubicu čeka, a para nema.- Molim vas da mi pomognete! Moja ćerkica od dve i po godine je u bolnici u Beču, čeka presađivanje srca, a nama nedostaje još 80.000 evra za operaciju, smeštaj i put. Urađeno joj je mehaničko srce, da izdrži dok ja nekako ne nađem pare. Već su je stavili na listu čekanja za novo srce i, čim se pojavi donator iz cele Evrope, tražiće nam novac i ona može da se operiše. A ja mogu samo da se ubijem ko pas ako ne nabavim toliko para, a srce za nju stigne. Šta tada da radim?! Ja sam siromašan čovek, pošten i radan, i nemam bogate prijatelje i poznanike. Nemam nikoga ko ima pare ili neke dobre veze. Ne znam kako sam da pokrenem akciju, ne koristim čak ni taj Fejsbuk. Zato molim vas u Kuriru da mi pritrčite u pomoć. Vi ste najbolji i najosećajniji i sada ste mi jedina nada - ovako se javio Kuriru Šimi Adamić iz Sremske Mitrovice, čija ćerkica Ljubica Adamić boluje od kardiomiopatije i čeka u bolnici da se sakupe pare kako bi joj vrhunski stručnjaci u Beču presadili srce.Kurir je još prošle godine u više navrata pisao o ovoj devojčici i od tada je cifra od 120.000 evra smanjena na 80.000. Beba je prošla sve preglede i pre mesec dana joj je urađeno takozvano mehaničko srce, koje će je održati u životu dok ne dođe vreme za transplantaciju. Prema rečima doktora, zagarantovano je da će operacija uspeti i da će nakon toga beba biti spasena. Kako kaže njen otac, lekari su se bojali kako će podneti mehaničko srce, ali srećom, sve je prošlo dobro, a ona se pokazala izdržljivo i sa željom za život.- Evo, prekjuče su je probudili, juče su već počeli da je hrane. Podnela je hrabro, duša moja, bori se. Iako je tako mala, po svemu se vidi da želi da živi. Ne da se! U poslednjem operativnom zahvatu plakala je i molila da je ne ostavim sa lekarima. Pošto ne zna da kaže „š„, mene zove Mimi, i kad su je lekari vozili u salu, ona je plakala i žalosno vikala: „Mimi, ne daj me.“ Ja sam hteo da se srušim od tuge - kaže Šimi.

Cela porodica se žrtvuje za Ljubicu
Cela porodica se žrtvuje za Ljubicu

Braća i sestre štede i na čokoladi- Imam petoro male dece, ona je najmlađa. Svi zajedno štedimo. Što se kaže, odvajamo od usta. Je l’ vi verujete da moja druga deca neće da traže i jedu ni čokolade ni bombone otkako se Ljubica razbolela. Sve mi kažu: „Tata, čuvaj te pare da dodaš za sekino srce, mi ne volimo slatkiše!“ Zamislite vi to - priča za Kurir očajni otac Šimi.

Brat: Izvadite moje srce, dajte ga sestriciZa malu Ljubicu i njeno novo srce porodica bi sve dala, ali u ovom slučaju, nažalost, dobra volja nije dovoljna, već presudnu ulogu igra novac.- Zamislite šta je moj sinčić Dragan od sedam godina rekao kad smo saznali da je Ljubica bolesna i da joj treba novo srce. Molio me je: „Tata, vodi me u bolnicu, kaži im da meni izvade srce i da ga daju seki.“ A meni duša da pukne. Ne znam kako sve ovo preživljavam i odakle mi snage, niko ne zna kakve su muke kad ti je dete bolesno, a ti nemoćan - priča nesrećni otac Šimi, verujući da će Srbija ponovo pokazati složnost i pomoći i njegovom detetu.

Autor: Čitalac Kurira iz Pariza
Autor: Čitalac Kurira iz Pariza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja