Kuvajtski šeik: Proširiti saradnju sa Srbijom!

Pregovori u toku

Kuvajtski šeik: Proširiti saradnju sa Srbijom!

Društvo -
Naša vojna saradnja traje već tri decenije, a sada razgovaramo o proširenju u oblastima poljoprivrede, energetike, turizma i zdravstva, rekao je šeik El Sabah

BEOGRAD - Šef diplomatije Kuvajta šeik Sabah Kalid el Hamad el Sabah izjavio je da su u toku razgovori o proširenju saradnje sa Srbijom u poljoprivredi, energetici, turizmu i zdravstvu! "Verujemo da možemo više. Srbija ima mnogo mogućnosti. Energetika je postala krupno pitanje u našim razgovorima. Naravno, imamo prioritete u saradnji, a to su investicije, trgovina i turizam. Naša vojna saradnja traje već tri decenije, a sada razgovaramo o proširenju u oblastima poljoprivrede, energetike, turizma i zdravstva", rekao je El Sabah.

El Sabah, koji je i predsednik Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, smatra da bi Kuvajt i Srbija trebalo da povećaju trgovinsku razmenu koja iznosi svega dva i po miliona dolara godišnje. RTS je javio da, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, najave ulaganja stižu i iz Kuvajta. Kuvajt je nedavno je odobrio kredit od 25 miliona evra pod povoljnim uslovima za izgradnju železničke stanice "Prokop" u Beogradu.

Građevinska preduzeća iz bivše Jugoslavije ostvarila su ranije značajne poduhvate u Kuvajtu, a vodotoranj, simbol grada Kuvajta, izgradilo je beogradsko preduzeće "Ivan Milutinović". "Vodotornjevi su u mislima svih Kuvajćana, kao simbol saradnje dve prijateljske zemlje. Od sticanja nezavisnosti 1961. godine, Kuvajt je uspostavio diplomatske odnose sa bliskim i prijateljskim zemljama sa kojima delimo iste vrednosti. Bivša Jugoslavija bila je tada ključni igrač u Pokretu nesvrstanih, čije vrednosti delimo. Visoko cenimo vašu podršku tokom iračke invazije Kuvajta", rekao je El Sabah.

Istakao je da je Kuvajt sa Srbijom nastavio tradiciju dobrih odnosa i da se razgovara o regionalnim i globalnim pitanjima. U maju se navršava 50 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kuvajta. Kuvajt raspolaže desetinom svetskih rezervi nafte, a pododica El Sabah vlada tom zemljom poslednjih 250 godina. Kuvajt je investirao 50 milijardi dolara u infrastrukturu više država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track