DAN VOJSKE: Vojna parada u Kruševcu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Rasina 2013.

DAN VOJSKE: Vojna parada u Kruševcu

Društvo -
Centralnoj svečanosti prisustvuju predsednik Nikolić, ministar odbrane Vučić, načelnik GŠ general Diković. Učestvuje više od 2.000 pripadnika VS, više od 100 borbenih i neborbenih vozila, 20 vazduhoplova i 10 oruđa
1 / 4 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

BEOGRAD - Centralna svečanost povodom obeležavanja 23. aprila - Dana Vojske Srbije, održava se danas na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, a svečanosti prisustvuju najviši predstavnici državnog i vojnog vrha.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković poručio je danas da Vojska Srbije predstavlja okosnicu sistema odbrane, gradi mir u svetu zajedno sa partnerima i čuva ugled i bezbednost Srbije.

"Pripadnike Vojske krase odanost državi i pozivu i slobodarski duh. Građani Srbije nam veruju, a u svetu cene našeg vojnika, podoficira i oficira", rekao je Diković na centralnoj svečanosti povodom Dana obeležavanja VS u Kruševcu.On je istakao da "naša vojska danas gradi mir u svetu zajedno sa partnerima i čuva ugled Srbije", naglasivši da je ulaganje u vojsku istovremeno i ulaganje u budućnost Srbije i bezbednost građana.

Nikolić: Vojska Srbije siguran oslonac stabilnosti regiona

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je Vojska Srbije spremna da odgovori na bezbednosne izazove, te da je suguran oslonac stabilnosti regiona i garant bezbednosti države.

Nikolić je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu, istakao da će neki od prioriteta države u budućnosti biti opremanje jedinica vojske novim i modernizovanim naoružanjem i opremom, posebno u Vazduhoplovstvu i Protivvazduhoplovnoj odbrani, kao i učešće u međunarodnim mirovnim operacijama.

Predsednik Nikolić je istakao da angažovanje u mirovnim operacijama ima uticaj, kako na jačanje ugleda Srbije, tako i na povećanje operativnih sposobnosti vojske."Sve prolazi, ljudi dolaze i odlaze, večito ostaje Srbija i njen vojnik zagledan u srpsko nebo, srpsku reku, srpsku zemlju i dečje oči čiju sreću brani do svog kraja", poručio je Nikolić.

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Na svečanosti su prikazane operativne sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kao i deo naoružanja i opreme. Diković je precizirao ranije da će na centralnoj svečanosti učestvovati "više od 2.000 pripadnika VS, više od 100 borbenih i neborbenih vozila, 20 vazduhoplova i 10 oruđa". On je pozvao sve građane Srbije da, u subotu "ako mogu, dođu u Kruševac i da zajedno sa svojom Vojskom proslave ovaj veliki i značajan praznik."

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno "mundiri".Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

http://www.youtube.com/watch?v=5C7Ncc5XuTw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track