PARADA: Vojska Srbije spremna za sve izazove!
Foto: Nemanja Pancic

Proslava u Kruševcu

PARADA: Vojska Srbije spremna za sve izazove!

Društvo -
Nikolić: Sve prolazi, večito ostaju Srbija i njen vojnik zagledan u srpsko nebo, srpsku zemlju i dečje oči, čiju sreću će braniti do svog kraja

KRUŠEVAC - Vojna parada.Trgom kosovskih junaka u Kruševcu u subotu su prodefilovali pripadnici Vojske Srbije, a građani su mogli da vide deo naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže naša zemlja. Predsednik Tomislav Nikolić na proslavi Dana Vojske Srbije poručio je da je srpska vojska spremna da odgovori na bezbednosne izazove i da je siguran oslonac stabilnosti regiona.Nikolić je rekao da građani Srbije imaju veliko poverenje u vojsku i naglasio da učešće srpske vojske u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i operacijama Evropske unije za upravljanje krizama ima izuzetan značaj za nacionalnu bezbednost i razvoj sistema odbrane.- Sve prolazi, ljudi dolaze i odlaze, večito ostaju Srbija i njen vojnik zagledan u srpsko nebo, srpsku reku, srpsku zemlju i dečje oči, čiju sreću brani do svog kraja - poručio je Nikolić.Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković poručio je da vojska predstavlja okosnicu sistema odbrane, gradi mir u svetu, doprinosi ugledu države i garantuje bezbednost Srbije.Od oružja artiljerije juče su prikazani topovi „nora“ i raketni bacači „oganj“ i „orkan“, a od PVO naoružanja - raketni sistemi „strela 1M“, „neva“ i „kub“. Pripadnici vojske provozali su centrom Kruševca cisterne za dekontaminaciju od atomsko-biološko-hemijskog oružja, a upravljali su i borbenim oklopnim vozilima „bob“ i terencima „hamer“. Na gledaoce je snažan utisak ostavio i prolazak jedinica specijalne namene, na kojima su bili snajperisti, ronioci i vojnici obučeni u savremene kamuflažne uniforme.Sledili su padobranski skokovi, a zatim preleti vojnih aviona „orao J22“, „supergaleba G4“, transportnog aviona AN i helikoptera „gazela“ i „gama“. Veliki aplauz dobili su gardisti za egzercir, vežbu izvođenu još u vreme Kraljevine Jugoslavije.Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali premijer Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vučić i ostali ministri vlade, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Državni vrh na proslavi
Državni vrh na proslavi

Sećanje na ustanak u TakovuDan Vojske Srbije prvi put obeležen je 23. aprila prošle godine. Praznik VS obeležava se na dan kad je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja