SABOR SPC: Odustali od proglašenja Njegoša za sveca
Foto: Beta

Povučena inicijativa

SABOR SPC: Odustali od proglašenja Njegoša za sveca

Društvo -
Sabor se neće baviti tom temom, izjavio je episkop bački Irinej

BEOGRAD - Inicijativa za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša povučena je iz procedure i Sabor Srpske pravoslavne crkve neće se baviti tom temom, izjavio je danas portparol Crkve episkop bački Irinej.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve preinačio je juče donetu odluku i povukao iz procedure inicijativu za kanonizaciju crnogorskog vladike i pesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Vladika bački Irinej je na današnjoj konferenciji za novinare u Patrijaršiji kratko rekao da se "Sabor neće baviti tom temom".

On, međutim, nije obrazložio zbog čega je Sabor preinačio odluku donetu juče da se pitanje kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša uobičajenom procedurom prosledi nadležnoj crkvenoj komisija koja će to pitanje razmatrati.

Vladika, koji je i portparol SPC, je rekao da Sabor nastavlja zasedanje razmatranjem izveštaju o radu Sinoda i da je u tom kontekstu posebna pažnja posvećena problemu Kosova i Metohije u, kako je rekao, kontekstu najnovijih zbivanja u Pokrajini.

"Posebna pažnja biće posvećena problemu Kosova i Metohije u kontekstu najnovijih zbivanja vezanih za ostanak i opstanak naše Crkve, naroda, a ne i na poslednjem mestu - državnosti", rekao je Irinej bački.Naravno, dodao je vladika, Sabor će se još baviti temom Kosova i Metohije i na kraju rada imaćemo još nešto da dodatmo na, kako je rekao, temu svih tema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track