Predsednik parlamenta Indonezije: Volimo Srbiju zbog druga Tita
Foto: Dado Djilas

Ekskluzivno

Predsednik parlamenta Indonezije: Volimo Srbiju zbog druga Tita

Društvo -
Nismo zaboravili bliskost i iskreno prijateljstvo koje su negovali Josip Broz Tito i naš prvi predsednik i otac nacije Sukarno

BEOGRAD - Prijateljstvo s Titom dovoljan je razlog da nastavimo saradnju u budućnosti, rekao je u intervjuu za Kurir Marzuki Ali, predsednik parlamenta Indonezije. On je prvi zvaničnik ove velike zemlje koji je posle 1960. godine boravio u poseti Srbiji.Zašto ste s članovima svoje delegacije posetili Kuću cveća, u kojoj je sahranjen Tito?- U našoj zemlji nisu zaboravljeni bliskost i iskreno prijateljstvo koje su negovali Josip Broz Tito i naš prvi predsednik i otac nacije Sukarno, što će biti dobra osnova za naše buduće odnose. Naše dve zemlje nikada nisu imale otvorena pitanja ni u ekonomskom ni u političkom smislu. To će biti jedna od polaznih tačaka za našu buduću saradnju i dobrobit naroda naše dve zemlje.Kakvi su vaši utisci o Srbiji?- Prvi put sam u Srbiji i ova poseta je jedinstvena. Naša saradnja u budućnosti treba da bude na višem nivou. Usaglasili smo se da je potrebno da se fokusiramo na unapređenje saradnje u ekonomiji, trgovini i investicijama.Da li to znači da Srbija od Indonezije može da očekuje investicije?- Ne govorim samo o investicijama koje bi dolazile iz Indonezije. Konkretno, u Srbiji je već prisutna kompanija za proizvodnju hrane. Pozvali smo privrednike iz Srbije koji se bave infrastukturom i građevinarstvom da se uključe i budu deo našeg master-plana izgradnje šest koridora na svim velikim ostrvima u našoj zemlji. Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio da najskorije vreme biti organizovana poseta privredne delegacije Indoneziji. Očekujemo i da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić doći u zvaničnu posetu našoj zemlji. Nadamo da će to moći da se realizuje do kraja godine.Vaša zemlja nije priznala nezavisnost Kosova. Da li se ta odluka može promeniti u budućnosti?- Indonezija poštuje teritorijalni integritet svake nezavisne države. I dokle god je Kosovo za Srbiju sastavni deo njene teritorije, biće i za Indoneziju.

Počast velikanu... Indonežani se poklonili Titovom grobu
Počast velikanu... Indonežani se poklonili Titovom grobu

Nikolić: Izuzetno dobri odnosi dve zemljePredsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru s predsednikom Alijem da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno dobri i izrazio zahvalnost na podršci Indonezije suverenitetu Srbije.- Postoje brojni razlozi da još više sarađujemo i odnosi u oblasti ekonomije moraju se poboljšati. Problem Kosova i Metohije želimo da rešimo mirnim putem i dijalogom i mnogo nam znači podrška naših prijatelja iz Indonezije - naglasio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track