Građani piju bezbedne lekove

Slavica Đukić-Dejanović

Građani piju bezbedne lekove

Društvo -
Ministarka najavila da će kalendar vakcinacije dece biti izmenjen i da će od sledeće godine početi da se koriste polivalentne vakcine

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da građani Srbije koriste bezbedne lekove, kao i da je potrebno više od sedam "faramaceutskih inspektora", koliko ih sada ima.

"Agencija koja registruje lekove i te kako vodi računa o svim standardima u svom radu. Naši su lekovi bezbedni i mi nemamo problema sa lekovima koji prođu i regularno uđu u sistem i apoteke", rekla je Slavica Đukić Dejanović novinarima.

Prema njenim rečima ima falsifikata, zlouoptreba, nabavke lekova na crno, ali za to nije nadležno Ministarstvo zdravlja, već drugi resori. "Naš inspektor je kompetentan da uoči takav lek i zato je broj od sedam inspektora jako mali za farmaceutsku kontrolu lekova", rekla je ministarka zdravlja.

Upitana o snabdevenosti apoteka, Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je svima jasno da se Zakon o javnim nabavkama mora poštovati, što znači da apoteke, u skladu sa tim zakonom, moraju biti snabdevene. "Uprava za javne nabavke dala je saglasnost da se kraći postupak koristi u naredna četiri meseca i da se za to vreme svi pripreme", rekla je ona.

Ministarka je ponovila da je nestašica lekova onda kada nema leka u proizvodnji i kada ga nema u Srbiji. "Ako ga ima u Srbiji to nije nestašica. To se neko nije snašao da nabavi lek ili je prosto izgubio korak u onome što treba čini, ali tu smo da pomognemo jedni drugima, a ne da se samo kritikujemo", kazala je Slavica Đukić-Dejanović. Ona je najavila da će kalendar vakcinacije dece biti izmenjen i da će od sledeće godine početi da se koriste polivalentne vakcine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track