NOVI ZAKON: Ćate neće biti zaštićene ko beli medvedi!
Foto: Think

Smanjiće se rad na crno

NOVI ZAKON: Ćate neće biti zaštićene ko beli medvedi!

Društvo -
Protiv novina su prosvetni i zdravstveni sindikati, kao i većina državnih službenika, jer je među njima najviše onih sa 20 godina staža

BEOGRAD - Izmene Zakona o radu stvaraju povoljnije poslovno okruženje!Način isplate otpremnine, trajanje rada na određeno vreme i obračun zarada samo su neke od stavki novog zakona o radu, koji bi do kraja godine trebalo da se nađe pred poslanicima!Manja otpremninaZoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, kaže za Kurir da radna grupa još nije pripremila konkretan nacrt izmena Zakona o radu, ali da bi on trebalo da bude u interesu kako poslodavaca tako i radnika.- Jedna od novina je to da poslodavac radniku neće morati da isplaćuje otpremninu prema ukupnim godinama radnog staža, već samo za onaj period koji je on proveo kod njega. Na taj način poslodavac više neće osećati strah da na neodređeno vreme zaposli iskusno i stručno lice starije od 50 godina - objašnjava on.Martinović dodaje da se tako otklanja diskriminacija na osnovu starosti.- Biće smanjen i procenat rada na crno, a povećaće se broj ugovora na neodređeno vreme - objašnjava on. Pored toga, obračun za vreme odsustvovanja s posla neće vršiti na osnovu proseka iz poslednja tri meseca, već na osnovu osnovne zarade uz minuli rad.Protiv samo činovniciDragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, slaže se da će novi zakon o radu olakšati uslove za zapošljavanje i omogućiti poslodavcu da smanji procenat rada na crno.- Od 2008. više od 50 odsto firmi, odnosno svaka druga, ugasilo se u prvoj godini poslovanja. Vlasnici su zbog toga bili primorani da radnicima daju ugovore na određeno vreme i da ih, mimo svoje volje, otpuštaju. Sada produženje trajanja rada na određeno vreme s godinu dana na tri godine stvara povoljniju klimu i za poslodavca i za radnika, koji će odmah nakon tog roka biti zaposlen za stalno - objašnjava Rajić.On naglašava da se prosvetni i zdravstveni sindikati, ali i većina državnih službenika protivi ovim izmenama, jer je činjenica da se u javnom sektoru nalazi najviše onih koji imaju staž od po 20 i više godina.

Martinović: Biće smanjen i procenat rada na crno
Martinović: Biće smanjen i procenat rada na crno

Bez posla još 60.000 ljudiOko 60.000 radnika moglo bi da ostane bez posla ako se sprovede program restrukturiranja preduzeća republičke vlade, upozorila je Nada Vidović, sekretar Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada. Od 175 kolektiva koji su u tom statusu, njih 75 trebalo bi da potpadne pod te mere.Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata, kaže da se oni zalažu za jasnu formulaciju zakona o radu, u kojem će taksativno biti naznačeno u kom slučaju radnik može da dobije otkaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track