Tadić dobio tepih od 1,5 miliona, biserne minđuše i ogrlicu!
Foto: Dado Đilas

Bogato šta su sve dobijali srpski političari na poklon

Tadić dobio tepih od 1,5 miliona, biserne minđuše i ogrlicu!

Društvo -
Bivši predsednik Srbije primio darove u vrednosti 10 miliona. Dačić dobio činiju iz „Tifanija“, a Vučić parče Berlinskog zida

BEOGRAD - Poklonu se u zube ne gleda.Bivši predsednik Srbije Boris Tadić od predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva dobio je dva tepiha čija je procenjena vrednost 2,7 miliona dinara. To su ujedno i najskuplji pokloni koje je jedan srpski političar dobio prilikom zvaničnih susreta sa stranim državnicima i delegacijama.Za Mrku samo maketeTadić je, osim toga, dobio i bisernu ogrlicu i minđuše od kuvajtskog emira, čija je procenjena vrednost 600.000 dinara. Inače, ukupna vrednost poklona koje je dobio bivši predsednik Srbije iznosi 10.094.500 dinara, ali se darovi dobijeni 2012. godine još procenjuju. Inače, svi pokloni koje je dobio Boris Tadić su javna svojina.Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić dobijao je takođe razne zanimljive darove, pa bi od silnih maketa aviona, vozova i građevinskih mašina koje je dobio od privrednih delegacija nemačke i francuske mogao da napravi omanji aerodrom, železničku stanicu ili gradilište. Ukupna vrednost poklona koje je dobio ministar saobraćaja procenjena je na 24.800 dinara.Najskuplji poklon koji je dobio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je slika Mome Kapora i Zuha Džumkura - ulje na kartonu, koju je gradonačelniku poklonila Ljiljana Kapor, supruga pokojnog slikara i pisca Mome Kapora, čija je procenjena vrednost 200.000 dinara. Inače, sve poklone koje je dobio Đilas je proglasio javnom svojinom, a njihova ukupna vrednost je 1.024.500 dinara.Od poklona koje je dobijao premijer Ivica Dačić, najinteresantniji je „Tifanijev“ kristalni držač za papir, čija je procenjena vrednost 4.000 dinara, koji mu je darivao predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić. Dačić je, inače, dobio poklon i od popularnog voditelja Minje Subote, i to uramljenu fotografiju. U UN, izgleda, vole da kupuju u „Tifaniju“, pa je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun kupio Dačiću činiju u čuvenoj radnji.Od saradnika rečnikPrvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u svojoj kolekciji ima i parče Berlinskog zida, koje je dobio od zamenika generalnog sekretara Nemačke Gerharda Valersa. Darivali su ga i njegovi saradnici iz kabineta, pa je interesantno to što su mu poklonili rečnik nemačkog jezika.

Za ministre telefoni od 70.000Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar poljoprivrede Goran Knežević od Telekoma Srbija dobili su telefone „samsung galaksi S tri“, čija je vrednost 67.118 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track