Zorana Mihajlović predlaže: Upalata duga za struju u više rata
Foto: Dado Đilas

Zorana Mihajlović predlaže: Upalata duga za struju u više rata

Društvo -
Ministarka energetike Zorana Mihajlović u pauzi prijema za građane najavila je da će EPS-u biti data preporuka da se poveća broj rata za građane koji su reprogramirali dug za struju

BEOGRAD - Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije u ponedeljak će Upravnom odboru Elektroprivrede Srbije (EPS) uputiti preporuku da se za građane poveća broj rata u reprogramu duga za struju, najavila je ministarka Zorana Mihajlović.

"Uputićemo i preporuku koja se tiče otpisivanja kamata na dugovanja za struju i za period do 2012. godine. EPS će morati da se pozabavi time kako će to računovodstveno i knjigovodstveno da reše", rekla je ona novinarima u pauzi prvog organizovanog prijema građana u Minisatrstvu enegetike koji su mogli da u direktnom kontaktu sa njom iznesu svoje probleme i postave pitanja.

Mihajlovićeva je kazala i da će Ministarstvo predložiti i promenu Uredbe o socijano zaštićenom potrošaču, odnosno socijalnim kartama u energetici, kako bi se omogućilo socijalno ugroženima da ne plaćaju taksu prilikom prikupljanja dokumenata koja su im potrebna da bi dokazali da su energetski zaštićeni potrošači.

Ona je istakla da njeno Ministarstvo organizovanjem prijema građana svake druge subote želi da pokaže da je uz njih i da će njihove sugestije i predloge pokušati da ugradi u dokumente, kao i što je to bio slučaj danas sa predlogom povećanja rata za otplatu duga za struju.

Mihajlovićeva je dodala da je od 8.30 do 11 sati razgovarala sa oko 50 građana i da će do 13.30, obaviti razgovor sa još toliko ljudi.

Prema njenim rečima, razmišlja se i o tome da se ovakav vid komunikacije Minisatrstva i gradjna organizuje i u nekim durugim mestima u Srbiji. Kako je istakla, najviše građana se žalilo na nemogućnost da izmire dugovanja za struju zbog malog broja rata, ali i na rad toplana i cene toplotne energije, a žalili su se i na postojanje divljih deponija, pa je tako odmah dogovoreno da se pošalju inspekcije u sve delove Beograda gde takav problem postoji, a na koji su građani ukazali.

Pored žalbi na otplatu rata za dugovanja za struju, građani su iznosili i ekološke probleme, ali i predstavljali svoje predloge za povećanje proizvodnje električne energije, kroz konkretne projekte.

Razgovoru su prisustvovali i svi pomoćnici u minisatrstvu. Ministarka je ocenila da je u razgovoru sa građanima preovladavala želja za poslom, ali i problemi koji nemaju veze sa nadležnošću njenog Minisatrstva.

"To govori da na svim nivoima, bilo da su u pitanju predsednici opština, gradponačelnici ili drugi ministri, moraju se pustiti ljudi da kažu šta je njihov problem.

Mnogi su slali svoje dopise, ali nikada nisu dobili odgovor", rekla je ona i dodala će svaki razgovor, bez obzira što nije njena nadležnost uputiti drugom minisatrstvu i čekati povratnu informaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track