BOGATAŠ: Tajkun prodaje firmu za 1,2 milijarde evra!

Ekskluzivno Bogićević našao kupca za poslovnu imperiju

BOGATAŠ: Tajkun prodaje firmu za 1,2 milijarde evra!

Društvo -
Biznis Jedan australijski gigant za rekordno visoku svotu novca kupuje „Farmakom MB“, vlasništvo jednog od najbogatijih Srba

BEOGRAD - Srpski kralj rudnika prodaje sve što ima u zemlji!Jedan od najbogatijih Srba Miroslav Bogićević, vlasnik kompanije „Farmakom MB“, prodaje svoju kompaniju za 1,2 milijarde evra jednoj velikoj australijskoj kompaniji, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora.Imperija

U sklopu poslovne imperije koju će dobiti novi kupac nalaze se Mlekara Šabac, Fabrika akumulatora Sombor, PIK „7. juli“ u Debrcu, IK „Guča“, Livnica Požega, Rudnici i topionica „Zajača“ iz Loznice, „Zorki Standard“, rudnik antimona i cinka „Suva ruda“ u Raškoj, kao i rudnik olova i cinka Leće u Medveđi, a dobiće, što je najvažnije, i prava na eksploataciju litijuma na najvećem nalazištu u Evropi.- Pregovori su okončani i u toku je potpisivanje ugovora. To će faktički biti druga najveća prodaja kompanije u Srbiji posle Mobtela, koji su kupili Norvežani za 1,5 milijardi evra. Čak će dobiti višu cenu i od Miroslava Miškovića, koji je „Deltu“ prodao „Delezu“ za 900 miliona evra. Ovo je odlična vest za Srbiju jer će doći veliki svetski gigant, a to je najbolji dokaz da ovde postoje ozbiljna rudna nalazišta - objašnjava izvor Kurira, koji nije želeo da otkrije naziv australijske firme.Žele mu stečajIzvor Kurira tvrdi da postoje i pojedine lobi grupe u Srbiji koje na sve načine žele da Bogićevićeve firme vide u stečaju kako bi oborile vrednost kompanije i tako konkurenciji omogućile da ih kupi za mnogo manje para.- Bogićević jeste zapao u dugove, ali te grupe su sve vreme raznim metodama htele da obore cenu kompanije jer je konkurentna firma obećala milione ako što povoljnije dođe do „Farmakoma“. Ne libe se ni da šalju razne kontrole ili pritiskaju banke kako bi što pre proglasili stečaj - ističe izvor Kurira.Inače, prema hrvatskom izdanju Forbsove liste najbogatijih u regionu, Bogićević je u 2011. bio jedan od najbogatijih ljudi na ovim prostorima, s bogatstvom procenjenim na 421,9 miliona evra.Kurir je juče stupio u kontakt s vlasnikom „Farmakoma“, koji nije želeo da komentariše naša saznanja. Pitanja smo poslali i na zvaničnu mejl adresu kompanije „Farmakom“, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Najveći rudnik zlata u EvropiBogićević nije ni slutio da će prilikom izrade analize kvaliteta rude u rudniku Leće kod Medveđe otkriti veliku zlatnu žicu. Analize su pokazale da je reč o jednom od najvećih rudnika zlata u Evropi, možda i najvećem! Posle analize rađene 2010. godine Bogićević je izjavio da je oduvek znao da je jug Srbije najbogatiji.

Počeo od apotekaRođen je 1953. godine u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a završio je i Višu upravnu školu u Sarajevu. Ovako je objasnio kako se obogatio:- Prvo sam radio u Zavodu za socijalno osiguranje. U to vreme, osamdesetih godina, zakon je dozvoljavao da neko ko radi u državnoj službi može da ima i privatnu firmu. To sam iskoristio i tako pokušao da probijem kao privatnik. Kad je taj zakon ukinut, odlučio sam da ostanem u privatnom biznisu. Počeo sam sa apotekom. Onda sam otvorio drugu, pa treću, u Mitrovici, pa u Rumi... - ispričao je Bogićević. Godine 1992. osniva preduzeće „Farmakom“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja