Srbija i BiH na vrhu propalih država!

Srbija i BiH na vrhu propalih država!

Društvo -
Po analizi, koju je proveo Fond za mir, a objavio časopis Forin polisi situacija je veoma loše

Po analizi, koju je proveo Fond za mir, a objavio časopis Forin polisi, Hrvatska je s 54,1 bod najuređenija država Balkana, neposredno ispred Crne Gore, dok su najslabije ocenjene redom: Bosna i Hercegovina pa Srbija, koje spadaju u kategoriju "u opasnosti". Slovenija je 16. po redu "najuređenija" država u regiji.

"Indeks propalih država 2013." svrstao je Hrvatsku na 135. mesto, u grupu "stabilnih" država, vodeći se indikatorima iz, između ostalih, socijalne, političke, ekonomske i vojne sfere. Ova analiza na prvo mesto najnestabilnijih svetskih zemalja postavila je Somaliju, a posle nje Kongo, Sudan, Južni Sudan i Čad. Među 20 "najlošijih" zemalja 15 je afričkih, što automatski taj kontinent proglašava najnestabilnijim.

Na drugom kraju liste, najuspešnija i najuređenija država sveta je Finska s 18 bodova, zatim Švedska, Norveška, Švajcarska i Danska. Od 20 najbolje uređenih zemalja 16 je evropskih, stoga je Evropa najstabilniji kontinent na Zemlji.

Indikatori, njih 12, u ovoj su analizi ocenjivani na lestvici od jedan do deset, pri čemu je jedan najbolji, a deset najlošiji rezultat te se odnose na stanje u državi u pogledima poput siromaštva, ljudskih prava, zadovoljstva građana, ekonomskog razvoja, legitimnosti i sigurnosti države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track