PARIZ: Beograd zaslužio pozitivnu odluku Saveta EU

PARIZ: Beograd zaslužio pozitivnu odluku Saveta EU

Politika -
Francuski ministar za evropske poslove Tijeri Repentan ocenio je večeras u Luksemburgu da su Beograd i Priština pokazali veliku hrabrost i zaslužili pozitivnu odluku Saveta EU

LUKSEMBURG - Francuski ministar za evropske poslove Tijeri Repentan ocenio je večeras u Luksemburgu da su Beograd i Priština pokazali veliku hrabrost i zaslužili pozitivnu odluku Saveta EU.

"Oni to zaslužuju, Srbija i Kosovo su pokazali veliku političku hrabrost", rekao je Repentan nakon sastanka u Luksemburgu.

Prema njegovim rečima, formulacija da bi pregovori mogli da počnu najkasnije u januaru 2014. godine "ne znači da razgovori ne mogu da počnu ranije". Francuska želi da pristup prema Beogradu i Prištini bude "veoma simetričan kako bi bio postignut napredak u isto vreme i pod istim uslovima", dodao je on.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije preporučili su šefovima država i vlada da u petak odluče da najkasnije u januaru 2014. otpočnu pristupne pregovore sa Srbijom, a da sa Kosovom u istom vremenskom okviru započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je danas Eamon Gilmor, šef diplomatije Irske, koja trenutno predsedava EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track