SRBIJO, POMOZI: Plakala sam zbog Tijane, ona je hrabra baš kao i ja!

Ne dozvolimo da nam deca umiru Srbijo, obezbedi novac za lečenje najmlađih

SRBIJO, POMOZI: Plakala sam zbog Tijane, ona je hrabra baš kao i ja!

Društvo -
Ne bojim se onoga što me čeka, kaže Anita Balaž (11), koja takođe ima restriktivnu kardiomiopatiju, ali i tešku bolest pluća

BEOGRAD - Srbijo, učini nešto za ovo dete na vreme.Jedanaestogodišnjoj Aniti Balaž lekari su prošle godine ustanovili tešku bolest srca, restriktivnu kardiomiopatiju. Njena skromna porodica nema novac za papreno skupu transplantaciju srca, koja bi joj spasla život, a da zlo bude veće, maloj Aniti teško su oštećena i pluća, pa joj je neophodno ugraditi oba organa. Ova hrabra devojčica kaže za Kurir da je danima slušala i pratila Tijanin slučaj i da ju je njena smrt mnogo rastužila, ali je nije obeshrabrila. Aniti je sada jedina želja da ozdravi i živi kao i njeni vršnjaci.I ja sam hrabra- Čula sam na televiziji za Tijanu. Mnogo sam se rastužila. Plakala sam zbog nje. Bila je mnogo hrabra, ali nije izdržala. I ja sam hrabra, ne plašim se svega što me čeka. Da me neko pita koju želju imam, rekla bih da ozdravim - kaže mala Anita.Vredna devojčica je, i pored teške bolesti, uspela da peti razred završi sa svim peticama, učeći priključena na kiseonik. U prvom polugodištu išla je u školu redovno, a u drugom je više izostajala zbog jakih prehlada i slabosti. Kako kaže, druži se s drugom decom, ali ne može baš da trči i prati ih u svemu.- Često mi dolaze drugarice. Ponekad i ja odem kod njih, ali ne mogu sama peške, mnogo se umaram, nemam snage. Zato me tata ponekad odveze kolima kad krene na posao - priča Anita. Njena mama Ksenija kaže za Kurir da je borba s bolešću veoma teška, ali da ne posustaju. Boriće se svim silama da pronađu rešenje za malu Anitu.Oštećenje krvnih sudova- Kod moje ćerke je komplikovanija situacija, jer ima i veliko oštećenje krvnih sudova pluća, pa bi trebalo da se uradi i transplantacija tog organa. Nedavno je odbijena na klinici u Beču, ali mi ćemo ponovo pokušati i tu i u drugim zemljama - nada se Ksenija Balaž.

Treba im 345.000 evraAnitina mama kaže da im prikupljanje novca ide veoma teško, a da su transplantacije preskupe.- U Evropi transplantacija srca košta 150.000 evra, a pluća 120.000, ukupno 270.000, a mi smo do sada sakupili tek 26.000 evra. Raspitivala sam se i za Pitsburg u Americi, tamo je cena minimum 345.000 evra. Moramo da damo sve od sebe da nabavimo taj novac, kad već država ne plaća operacije u inostranstvu - kaže Ksenija.

SMS za Anitino srce Broj 4818Svako ko želi da pomogne Aniti, može to učiniti i preko poruke. Važi za sve mreže i do 1. avgusta košta 50 dinara. Pošaljite SMS na broj 4818.

Kako da pomognete NeveniBroj žiro računa u Komercijalnoj banciAnita Balaž, mesto ErdevikDinarski račun: 205-9011005017941-36Devizni račun: SWIFT: KOBBRSBGIBAN: RS352059031019 33 371543

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track