Pakistan planira serijsku proizvodnju Lazara 2?!
Foto: Andrej Mlakar

Uspeh srpske odbrambene industrije

Pakistan planira serijsku proizvodnju Lazara 2?!

Društvo -
Pakistan je nedavno od Srbije nabavio tri primerka novog točkaša “ Lazar 2” koji je premijerno prikazan na sajmu naoružanja “ Partner 2013” za testiranje, a u najavi je izgradnja pogona za proizvodnju ovih točkaša po licenci

ISLAMABAD - Vojska Pakistana nalazi se u procesu nabavke i proizvodnje novih oklopnih vozila točkaša, koji bi trebali biti uključeni u borbe protiv terorista na zapadnoj granici ove države. Pakistan je nedavno od Srbije nabavio tri primerka novog točkaša “ Lazar 2” koji je premijerno prikazan na sajmu naoružanja “ Partner 2013” za testiranje, a u najavi je izgradnja pogona za proizvodnju ovih točkaša po licenci.

Pakistanci bi prema najavama trebali uskoro da ozvaniče konkurs za nabavku i licencnu proizvodnju oklopnih točkaša kategorije 8x8.

Višenamensko oklopno vozilo Lazar 2 8x8 zasniva se na modifikacijama koncepta i tehničkih rešenja primenjenih na funkcionalnom modelu vozila Lazar. Modifikacije vozila su izvršene sa ciljem daljeg usklađivanja osnovnih karakteristika vozila sa aktuelnim svetskim trendovima u razvoju familija višenamenskih oklopnih vozila točkaša.

Koncept vozila Lazar 2 predstavlja kombinaciju koncepata klase MRAP ( Mine Ressistant Ambush Protection vheicle s tim što ovaj točkaš više pomera ka konceptu MRAV ( Multi- Purporse-armored Vhecicle), pre svega zbog uvođenja koncepta nezavisnog oslanjanja.

Koncept vozila omogućava ugradnju različitih vrsta turela, kupola, i oružanih stanica, u zavisnosti od osnovne namene vozila. Na sajmu je predstavljen sa kupolom Vidra-E.

U Lazar je ugrađen motor od 500 konja, što omogućava da na ravnom putu razvije brzinu od 100 km na čas. Novi oklop nivoa 4 plus. Vozilo ispred sebe ima kameru sa 180 stepeni vidljivosti, a u unutrašnjosti se nalaze I monitori za levu,desnu I zadnju kameru ugrađena iznad izlaznih vrata za iskrcavanje vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track