Aleksandar Vučić: Za Oluju će kad tad neko odgovarati!
Foto: Dado đilas

Održan parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije

Aleksandar Vučić: Za Oluju će kad tad neko odgovarati!

Društvo -
Vicepremijer apelovao na međunarodnu zajednicu da odgovorni za zlodela budu kažnjeni, podsećajući da ratni zločin nikad ne zastareva

BEOGRAD - Godišnjica zločina.Srbija je juče obeležila 18 godina od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, koja je dovela do egzodusa više od 250.000 Srba, dok je Hrvatska proslavila Dan pobede i domovinske zahvalnosti.Tužna godišnjicaParastos žrtvama služio je vladika Atanasije Rakita u Crkvi Svetog Marka, a prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa sinom Danilom, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i poslanik SNS Miodrag Linta, članovi porodica ubijenih i nestalih, izbeglice i brojni građani.Vučić je rekao da Srbija ne može da zaboravi najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata.- Toliko stradalih, a bez ozbiljne odgovornosti za one koji su zločine počinili - kazao je on i naglasio da Srbija apeluje na međunarodnu zajednicu da oni koji su počinili zločine budu kažnjeni.- Ratni zločin je krivično delo koje ne zastareva. Oni koji su počinili ova zlodela kad-tad će morati da odgovaraju. Mi Srbi imamo pravo da kažemo da je tuga danas dominantan osećaj, ali imali smo snage da prezremo one koji su u naše ime činili zločine. Nadamo se da će i drugi narodi na Balkanu imati snage da prezru one koji su u njihovo ime činili teške i najteže zločine - istakao je Vučić.Kad je reč o ostvarivanju prava prognanih Srba, Vučić je rekao da srpska strana svoje obaveze ispunjava u skladu s onim što je dogovoreno posle njegove posete Zagrebu:Borba za prava Srba- Očekujemo od njih da se konačno krene u realizaciju isplate penzija onim penzionerima koji nisu imali primanja od 1991, a imali su na to pravo. Očekujemo da se reši problem stanarskih prava, radimo i na povraćaju otetog zemljišta - rekao je Vučić i dodao da očekuje i podršku iz Brisela u rešavanju problema jer je Hrvatska ušla u EU.Vladika Atanasije je u obraćanju okupljenima rekao da Srbija i njen narod veruju da će se uz trud naše države i savet međunarodne zajednice naći rešenje za povratak prognanih Srbija na njihova ognjišta u Hrvatskoj.- Hrvatska pred bogom slavi ovaj dan, a da se Srbi, već 18. put, okupljaju na parastosu da u žalosti obeleže stradanje svoje braće. Šta slave? To što je prognano 250.000 građana - upitao je Rakita i poručio prognanima u „Oluji“ da ne klonu duhom i da ne odustaju.Odluka o početku „Oluje“ doneta je na predlog generala Ante Gotovine 31. jula 1995. a predsednik Hrvatske Franjo Tuđman poručio je da treba naneti „takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora“. Načinjen je najveći progon Srba, više hiljada ljudi je ubijeno i nestalo, ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene. Za zločine niko nije krivično odgovarao, a u Hrvatsku se vratio zanemrljivo mali broj izbeglih Srba. Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak prošle godine su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Plavšićeva i Đilas došli na parastosOsim srpskog državnog vrha, parastosu žrtvama „Oluje“ u Crkvi Svetog Marka juče su prisustvovali i nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić i lider DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Kolona... Ovako su Srbi bežali iz Hrvatske 1995. (Foto: Rojters)
Kolona... Ovako su Srbi bežali iz Hrvatske 1995. (Foto: Rojters)

SNS: DS je stranka antidržavnih interesaSNS je juče pitao DS šta je uradio u prethodnih 12 godina kad je reč o poboljšanju položaja našeg naroda u Hrvatskoj, ali i poboljšanju položaja izbeglih Srba iz Republike Srpske Krajine.- Pošto je odgovor potpuno jasan, DS je uvek radio samo za sebe, a direktno protiv našeg naroda, molimo DS da ćuti jer će time zaštiti preostalih 10 odsto birača, a ukoliko to ne uradi, ostaće bez ikoga ko će takvu politiku podržavati - naveo je SNS reagujući na saopštenje DS da je državni vrh Srbije devedesetih godina Srbe gurnuo u rat, a da ništa nije učinio da ih od progona zaštiti, zbog čega je država unazađena decenijama i dobar deo političara koji su danas na vlasti za to snosi odgovornost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja