Dr Cukerman: Bečka klinika spremna za pacijente iz Srbije

Dr Cukerman: Bečka klinika spremna za pacijente iz Srbije

Društvo -
Austrijski stručnjak je pregledao lekarsku dokumentaciju osmoro dece i razgovarao sa njihovim roditeljima i poručio im da su deca dobro pripremljena i da je jako važno da transplantacije budu urađene ni prerano ni prekasno, već da treba izabrati pravi momenat

BEOGRAD - AKH klinika u Beču spremna da sa Srbijom što pre potpiše sporazum koji bi omogućio transplantaciju srca za obolelelu decu iz Srbije, rekao austrijski stručnjak za transplantaciju srca kod dece Andres Cukerman. Ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla da je cilj saradnje i obuka domaćih lekara za transplantaciju srca.

Austrijski stručnjak za transplantaciju srca kod dece Andres Cukerman izjavio je da nijedno bolesno dete koje je pregledao u Srbiji ne mora da bude podvrgnuto transplantaciji u roku od nekoliko nedelja i da će jedno od njih u septembru biti upućeno na ispitivanja u univerzitetsku AKH kliniku u Beču

Cukerman je, na konferenciji za novinare u Univerzitetskoij dečijoj klinici u Beogradu, rekao da je AKH klinika u Beču spremna da sa Srbijom što pre potpiše sporazum o saradnji, koji bi omogućio da deca iz Srbije, kojoj je neophodna transplantacija srca, budu stavljena na listu te klinike i da budu tretirana kao i austrijski pacijenti.

"Taj sporazum treba da potpišu AKH klinika u Beču, Srbija i Eurotransplant, ali ne mogu da vam kažem kada će to biti urađeno", rekao je Cukerman na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovala i srpska ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Austrijski stručnjak, jedan od najpriznatijih za oblast transplantacije srca kod dece u svetu, rekao je da bi taj sporazum trajao dve godine i da bi omogućio da deca iz Srbije, kojoj treba transplantacija srca, odu na AKH kliniku u Beču i da cena njihovog lečenja bude mnogo niža nego što je trenutno.

Austrijski stručnjak je pregledao lekarsku dokumentaciju osmoro dece i razgovarao sa njihovim roditeljima i poručio im da su deca dobro pripremljena i da je jako važno da transplantacije budu urađene ni prerano ni prekasno, već da treba izabrati pravi momenat.

Kako ja naveo Cukerman, to zavisi pre svega od toga da li će biti pronađen odgovarajući donator.

Obuka domaćih kadrova za transplantaciju

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić-Dejanović istakla je da je Srbija spremna da uloži sve što ima od finansija i da angažuje svoje najbolje stručnjake kako bi deca bila izlečena.

Đukić-Dejanović je rekla da je krajnji cilj saradnje sa klinikom AKH u Beču da Srbija postane sposobna da sama obavlja transplantacije srca.

To, kako je navela, neće biti moguće brzo, već su u pitanju godine, ali je dodala da je ohrabrujuće to što austrijski stručnjak smatra da Srbija ima dobre kadrove za tako nešto.

"Smisao saradnje je da nam klinika AKH u Beču pomogne i da kroz učešće naših stručnjaka koji će raditi zajedno sa Cukermanom obučimo naše kadrove", rekla je ministarka.

Navela je da će Srbija potpisivanjem sporazuma sa AKH Klinikom u Beču napraviti suštinski korak ka članstvu u organizaciji Eurotransplant.

Vlada Srbije je nedavno dala saglasnost za izmene pravilnika o lečenju u inostranstvu, čime se omogućava lečenje o trošku države.

Na klinici AKH u Beču godišnje se uradi od 45 do 50 transplantacija srca. Ta klinika je treća u Evropi po broju obavljenih transplantacija srca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track