BORI SE ZA ŽIVOT: Izgladnela i zapuštena Jovanka Broz ima kancer?

Blago poboljšanje od jutros

BORI SE ZA ŽIVOT: Izgladnela i zapuštena Jovanka Broz ima kancer?

Društvo -
Pre nego što je dovezena u bolnicu, udovica Josipa Broza, danima nije jela ni pila tečnost i nije se kupala, saznaje Kurir

BEOGRAD - Na infuziji.Jovanka Broz (89), bivša prva dama SFRJ, primljena je juče u Urgentni centar u veoma lošem zdravstvenom stanju i lekari se bore za njen život, saznaje Kurir.Kako saznajemo, Jovanka Broz je smeštena na Intenzivnu negu B, gde je priključena na infuziju, pošto je u Urgentni centar primljena potpuno dehidrirana.Rane po teluDirektor Kliničkog centra Srbije profesor dr Miljko Ristić potvrdio je za Kurir da je Jovanka Broz primljena u bolnicu s jako niskim krvnim pritiskom i u pospanom stanju.- Jovanka Broz je primljena u stanju dehidriranosti i s jednim vidom pomućene svesti, u pospanom stanju. Po telu ima rane, dekubituse od dugotrajnog ležanja, a i gojazna je. Ima rane na dojci i na bokovima. Stigla je u zapuštenom stanju, i fizički i higijenski. U takvom stanju nalazi se osoba koja se danima nije uredno hranila niti uzimala tečnost. Vidi se i da se duže vreme nije prala - kaže za Kurir Ristić.On dodaje da je Jovanki Broz urađen EKG i ostali rutinski pregledi, ali da laboratorijski nalazi još nisu gotovi.- Osim oboljenja slepog creva, za sada nisu uočljiva neka druga oboljenja. Ona je u stanju da diše i nije na respiratoru, ali joj je stavljena maska s kiseonikom. Zbog opšteg stanja, ona je na granici životne opasnosti. Ostaje da se vidi kakav će efekat na nju imati rehidratacija. Možda se laboratorijskim analizama utvrdi da ima dijabetes i anemiju - ističe Ristić.Kako nezvanično saznajemo, Jovanku Broz je u iznemoglom stanju zatekla njena sestra Nada Aleksić.- Ona ima rak dojke, koji nije lečila, pa je on metastazirao - kaže izvor Kurira.

Blago poboljšanje svesti

Klinički centar Srbije saopštio je jutros da je nakon intenzivne terapije i nege, koji su primenjeni juče i tokom noći, došlo je do blagog poboljšanja svesti udovice bivšeg predsednika SFRJ Jovanke Broz, ali je ona i dalje hemodinamski nestabilna. U saopštenju se navodi da je Jovanka Broz pod stalnim, intenzivnim lekarskim nadzorom i da se njeno stanje detaljno prati i primenjuju mere koje su uobičajena procedura kod ovakvih stanja.

"Ukoliko bude bilo kakvih promena u zdravstvenom statusu gospođe Broz, Urgentni centar će se oglasiti saopštenjem u toku današnjeg dana, a ukoliko ne bude promena, saopštenje o njenom zdravstvenom statusu objavićemo narednog dana", navodi se u saopštenju koje je preneo Tanjug.

Veliki boracPisac Žarko Jokanović, koji je nedavno objavio seriju tekstova o životu Jovanke Broz, kaže da ne zna detalje o Jovankinom zdravstvenom stanju pošto je na odmoru u Crnoj Gori.- Ona je veliki borac i ubeđen sam da će pobediti i ovu situaciju - kratko je rekao Jokanović.

http://www.youtube.com/watch?v=Ydr_khlYD5A

Živi povučenoJovanka Broz rođena je 7. decembra 1924. godine kao Jovanka Budisavljević. Za Tita se udala 1952, a posle njegove smrti 1980. godine sva njena imovina je nacionalizovana, a ona je ostala da živi u vili Bor na Dedinju, u blizini Kraljevskog dvora. Odmah posle Titove sahrane njoj su oduzeli sva dokumenta, pa godinama nije napuštala kuću. Nije imala ni ličnu kartu ni zdravstvenu knjižicu. Retko se pojavljivala u javnosti i davala intervjue, a 2006. otkriveno je da živi u veoma lošim uslovima i relativnom siromaštvu, te da joj kuća prokišnjava. Država je izdvojila sredstva za popravku krova na kući. Tek 2009. godine dobila je ličnu kartu i pasoš.

Vreme slave... Jovanka Broz pratila je Tita na manifestacijama u Jugoslaviji i na mnogim putovanjima po inostranstvu
Vreme slave... Jovanka Broz pratila je Tita na manifestacijama u Jugoslaviji i na mnogim putovanjima po inostranstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track