Dodik: 20 godina posle rata izmišljaju nova imena i provere
Foto: Reuters

Pod lupom bivši visoki funkcioneri RS

Dodik: 20 godina posle rata izmišljaju nova imena i provere

Društvo -
Oni pokušavaju da sve - ko god je bio živ u to vreme, ispitaju zašto je bio živ, a ne zašto je u to vreme bio angažovan, rekao je Dodik

BANJALUKA - Predsednik Milorad Dodik izjavio je da je će Republika Srpska zatražiti pune informacije o proveri identiteta i adresa stanovanja bivših političkih, vojnih i policijskih funkcionera RS koji sada žive u Srbiji, i da će reagovati u vezi s tim.

Dodik je rekao da su te provere u Beogradu "kombinacija nastojanja sarajevskog i haškog nastojanja da se održi stereotip prema Srbima kao glavnim krivcima u proteklom ratu u BiH".

"Oni pokušavaju da sve - ko god je bio živ u to vreme, ispitaju zašto je bio živ, a ne zašto je u to vreme bio angažovan", rekao je Dodik novinarima u Stričićima, kod Banjaluke, gde je prisustvovao 48. Kočićevom zboru.

Predsednik RS je kazao da je "degutantno je da se 20 godina posle rata izmišljaju neka nova imena i da se vrše provere". Ocenio je da "mnogo stvari nije završeno" u vezi sa zločinima nad Srbima, ponovivši da je Tribunal u Hagu "politički sud" koji "želi da Srbe okrivi za sve i svašta", a rekao je i da je poznato nepoverenje RS prema Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je naglasio da svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju, ali da taj princip treba da važi podjednako za sve. Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, u Srbiji se proveravaju bivši vojni i policijski funkcioneri RS, koji imaju dvojno državljanstvo, koje treba saslušati u svojstvu svedoka ili osumnjičenih na osnovu protokola o saradnji s Tužilaštvom BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je u sredu u Beogradu da je u toku provera identiteta i adresa stanovanja osoba koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s ratnim zločinima. Radio-televizija Republike Srpske je u sredu javila da se proverava 15 osoba, bivših visokih državnih, policijskih i vojnih funkcionera Republike Srpske, i da se akcija sprovodi po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu rečeno je da su u nekim slučajevima u pitanju osumnjičeni, a u nekima svedoci. To tužilaštvo podseća da je januara ove godine potpisan sporazum o saradnji tužilaštva Srbije i BIH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track