Ovim savetima možete da sprečite virusne infekcije: Ljudi se masovno žale na temperaturu, bol u kostima i mučninu! Oglasio se Batut i dao važno pravilo
Mnogi odrasli građani i deca se prethodnih dana žale na povišenu temperaturu koja ide do 40, bol u grlu, malaksalost, pa čak i stomačne tegobe. Upravo u ovom periodu kada smo najviše izloženi bakterijskim i virusnim infekcijama pomislimo na jačanje imuniteta. Zbog toga često tokom sezone gripa ili tokom bolesti koristimo hranu ili vitaminske dodatke koji nam pomažu u jačanju imuniteta.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je savete za pravilnu ishranu koja jača imunitet.
- Hranljive materije koje pomažu održavanju našeg imunog sistema uključuju vitamine C, A, D, B6, B12, kao i gvožđe, selen, cink. Ove vitamine i minerale možemo obezbediti unosom raznovrsne hrane, uključujući voće, povrće, orašaste plodove i semenke, integralne žitarice, meso i ribu, kao i mlečne proizvode. Sveža hrana može da obezbedi hranljive materije koje su potrebne našem imunološkom sistemu da pravilno funkcioniše - navodi "Batut" i dodaje:
- Kada se prehladimo potrebno je da povećamo unos citrusnog voća koje sadrži vitamin C. Pored limuna, limete, mandarine, pomorandže, grejpfruta, tu je i bobičasto voće, kao značajan izvor vitamina C. Ne smemo zaboraviti povrće kao što su paprika, brokoli koji su takođe bogati vitaminom C. U jačanju imuniteta i u borbi protiv virusnih infekcija, važnu ulogu ima i beli luk, đumbir i danas sve popularnija kurkuma koja ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Može se u ishrani koristiti kao začin u spremanju hrane ili se od nje može napraviti napitak. U jačanju imuniteta određenu ulogu imaju i fermentisani proizvodi kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus.
Institut za javno zdravlje Srbije ističe i da je važno da na očuvanje imuniteta treba misliti cele godine jer je to proces koji, pored pravilne ishrane, uključuje i fizičku aktivnost i kvalitetan san.
- Pravilnom, izbalansiranom ishranom možemo da održimo funkcionalan imuni sistem sprečavajući nedostatak određenih vitamina i minerala. Usled nepravilne ishrane, neizbalansiranih obroka, može doći do deficita u hranljivim materijama, i, posledično, do pada imuniteta. Preporuke za prevenciju virusnih infekcija, poput gripa npr, ne razlikuju se mnogo od opštih preporuka za pravilnu ishranu. Usvajanjem navika koje su u vezi sa zdravim načinom života, a koje podrazumevaju pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san, možemo doprineti očuvanju imuniteta.
"Batut" ističe i da osobe koje nemaju izgrađene pravilne navike u ishrani savete i individualni režim ishrane mogu dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije.