Kako prepoznati pravi med? Tek u svakoj trećoj tegli se nalazi pravi prirodni proizvod, a pčelari očekuju skok cena: Evo kako da osigurate kvalitet
Iako je pčelarstvo u Srbiji u ekspanziji, prošlogodišnja suša i napovoljni vremenski uslovi na početku nove sezone, stavili su pčelare na velike izazove i ove godine, a prate ih i globalno zagrevanje, nedostatak polena, monokulture i uticaj pesticida.
Med spada u jedno od najtraženijih, najhranljivijih i najzdravijih proizvoda n svetu, a Predrag Laković, pčelar rekao je za Kurir:
- Početak godine nije sjajan, mali broj dana je bilo dobro. Lesku nisu iskoristile pčele, šljiva i ostalo voće koje je cvetalo je uglavnom izmrzlo.
On je objasnio da je od 300 košnica nekim pčelarima ostalo samo po 3 ili 4, a zbog manje proizvodnje i cena meda skače, a kilogram se sada kreće od 1200 do 1800 dinara.
- Izgleda da će cene meda ponovo porasti, a videćemo koliko - kaže Laković.
Zbog informacije da je tek u svakoj trećoj tegli pravi med, on je objasnio i kako prepoznati pravi med:
- Nit ne sme da se prekida, kašičica meda može da se stavi u vodu, ukoliko se ne istopi u pitanju je pravi med. Ako se malo meda kane na papir, neće propustiti. Potrošači me pitaju koji je pravi med, a ja bi im rekao da je to onaj koji ima najlepši uku s na svetu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
