SKANDAL U NIŠU: Porodilju i bebu inficirali zaraženom krvlju?!
Foto: Shutterstock

Zavod za transfuziju krvi i dalje ćuti

SKANDAL U NIŠU: Porodilju i bebu inficirali zaraženom krvlju?!

Društvo -
Postoji mogućnost da Jasmina K. i njena beba danas imaju HIV ili neku prenosivu bolest jer je na Klinici za ginekologiju Kliničkog centra Niš primila plazmu koja nije bila testirana

BEOGRAD - Nema odgovora o zdravstvenom stanju pacijentkinje!Porodilja Jasmina K. (35), koja je na Klinici za ginekologiju Kliničkog centra Niš primila jedinicu zamrznute sveže plazme koju Zavod za transfuziju krvi nije prethodno testirao na markere prenosivih bolesti, sada možda živi sa HIV, sifilisom, hepatitisom B ili C!Kako kaže dobro obavešten izvor iz Zavoda, na ovaj zaključak navodi ćutanje nadležnih institucija, ali i to što od aprila niko nije progovorio o ovom nemilom događaju.Nepoštovanje procedure- Postoji mogućnost da su zarazili tu gospođu, a možda i njenu bebu! Znali su posledice, pa su verovatno pokušali da ih prikriju - kaže ovaj doktor.Njegove tvrdnje potvrđuje ćutanje Vesne Knežević, v. d. direktora Zavoda, ali i Ministarstva zdravlja, čija je inspekcija utvrdila da je došlo do nepoštovanja procedure.U Ministarstvu zdravlja saopštili su da su upoznati sa slučajem, ali i naglasili da ne žele da ga komentarišu dok je u toku spoljašnja kontrola.- Da li je pacijentkinja zaražena, znaćemo nakon provere kvaliteta stručnog rada - rekli su u Ministarstvu.Direktorka na godišnjemU Zavodu za transfuziju krvi u Nišu nisu odgovorili na pitanje da li su naknadno analizirali jedinicu plazme koja je Jasmini K. data transfuzijom, kao ni da li su pacijentkinju testirali na prenosive bolesti nakon načinjene greške.- Direktorka je na godišnjem odmoru, poslaćemo vam odgovore - rekli su iz kabineta Vesne Knežević, ali do zaključenja broja to nisu učinili.Gradimir Bogdanović, direktor Republičke stručne komisije za transfuziologiju, rekao je za Kurir da nije informisan o slučaju u Nišu.

Ne zna zašto je aparat zamenjenDr Zoran Stanojević, predsednik Udruženja transfuziologa Srbije, kaže da je testiranje krvi na prenosive bolesti moralo da se obavi, ali da ne zna zašto je nova direktorka postojeći, dobar aparat za testiranje krvi „da vinči“ zamenila aparatom „arhitekt“.- Ne znam zašto je iz upotrebe povučen aparat „da vinči“. Znam samo da je bio izuzetno dobar i da ga koriste i u Zavodu u Vojvodini i u Institutu za transfuziju krvi Srbije - objašnjava on i naglašava da je godišnja cena servisiranja aparata oko milion dinara, dok cenu „arhitekta“ ne zna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track