Doktorka biotehničkih nauka za Kurir otkriva: Kako zdravom ishranom doći do željenih rezultata?
U životu, a još više na društvenim mrežama zatrpani smo savetima o zdravoj ishrani. Kako da se zdravo hranimo, kada gotovo svaki stručnjak ima oprečne stavove o tome šta je zdrava hrana.
Da li je danas teže jesti zdravo nego ranije ili samo moramo biti bolje informisani za Kurir televiziju odgonetnula je Dajana Kovač, doktorka biotehničkih nauka.
Prvo se osvrnula na to kakvo voće i povrće jedemo, s obzirom na to da poslednja istraživanja pokazuju da je u globalu opalo nutritivno bogatstvo u poljoprivredi:
- Nažalost, hiperprodukcija uzima maha i posledice su ove o kojima diskutujemo. Danas povrće i voće imaju neophodnost da u određeno vreme moraju da budu te veličine i tog izgleda. Međutim, šta ostaje unutar tog voća i povrća, od upravo tih vrednosti koje gode našem organizmu, je već manje bitno pitanje. Ako nešto ne može trenutno da vas otruje, onda se to u današnjici prodaje.
Potom se dotakla teme domaćin proizvoda i onih iz uvoza:
- Ponosna sam što uspevamo da se držimo norme bezbednosti i kvaliteta. Mnogo je bolje kupovati domaće jer se vrše mnogo bolje kontrole. Što se tiče uvoza, testira se mali uzorak, recimo od 10 kamiona, uzme se uzorak od jednog, pa nemamo uvid da li je svaki kamion istog kvaliteta. Dok su proizvođači u Srbiji pod kontrolom non-stop.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
NAIZGLED ZDRAVI, A U RIZIKU:
