Održana zajednička liturgija sveštenika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja!
Foto: Vojska Srbije

Pomen jasenovačkim žrtvama

Održana zajednička liturgija sveštenika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja!

Društvo -
Otac Džejms Sajzmor istakao je kako mu je bila velika čast i privilegija što je vršio službu sa svojom braćom. Uživao je svim srcem

BEOGRAD - U kapeli Svetog Luke Simferopoljskog na VMA je, u okviru posete Nacionalne garde Ohaja, služena zajednička sveta liturgija.

Liturgiju su služili Slađan Vlajić, glavni vojni sveštenik u Vojsci Srbije i pravoslavni sveštenik iz Nacionalne garde Ohaja otac Džejms Sajzmor. Zajedno sa njima služili su vojni sveštenici iz Komande za obuku otac Selimir Vagić i vojni sveštenik iz Druge brigade iz Kraljeva otac Stevan Stevanović.

Liturgiji je prisutvovao i pukovnik Endrju Akino, glavni kapelan Nacionalne garde Ohaja.

– Današnjom zajedničkom liturgijom, koja je bila posvećena pomenu na jasenovačke žrtve u Drugom svetskom ratu, mi se sećamo i našeg savezništva i onoga vremena kad smo se na jednoj strani borili protiv istog zla – rekao je posle liturgije Slađan Vlajić, glavni vojni sveštenik u Vojsci Srbije.

Otac Džejms Sajzmor istakao je kako mu je bila velika čast i privilegija što je vršio službu sa svojom braćom. Uživao je svim srcem, kako je rekao.

Razvoj verske službe jedan je od segmenata u okviru saradnje Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije. Ta saradnja počela je 2010, posetom naše delegacije Nacionalnoj gardi Ohaja i Vašingtonu. Sada su prvi put došli i njihovi vojni sveštenici.

– Ovo je treći dan njihove posete. Mi smo prethodnih dana imali zanimljive razgovore i bili u prilici da naši vojni sveštenici i pomoćnici vojnih sveštenika i verski službenici čuju izuzetno predavanje pomenute dvojice američkih verskih sveštenika o aktivnostima i iskustvima u njihovom radu, posebno u onom delu poslova koje obavljaju kao štabni oficiri. Verska služba u Americi postoji neprekidno od 1776. tako da su dragocena iskustva koja oni imaju u vojničkom smislu, rekao je pukovnik Stevica Karapandžin iz Uprave za ljudske resurse Generalštaba VS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track