BEZBEDNOST: Dačić, Radončić i Konjević potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji!

Podrška zajedničkom centru za prekograničnu saradnju

BEZBEDNOST: Dačić, Radončić i Konjević potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji!

Društvo -
Ministri su u zajedničkoj izjavi potvrdili nameru o daljnoj regionalnoj saradnji na polju borbe protiv organizovanog kriminala i svih oblika terorizma

SARAJEVO - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali su u Sarajevu Izjavu o zajedničkoj saradnji iz oblasti bezbednosti u kojoj su precizirana sva područja u kojima tri zemlje mogu unaprediti saradnju.

Ministri su u zajedničkoj izjavi potvrdili nameru o daljnoj regionalnoj saradnji na polju borbe protiv organizovanog kriminala i svih oblika terorizma.

U izjavi se ukazuje na značaj aktivnosti ministarstava usmernih ka jačanju saradnje u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, preduzimanja zajedničkih mera u prevenciji, otkrivanju i borbi protiv svakog oblika terorizma, a sa ciljem jačanja regionalne bezbenosti za sve građane.

U izjavi je naglašena dalja neophodnost razmene iskustava ministarstava u oblasti evropskih integracija, posebno u oblasti pravde, slobode i bezbednosti, odnosno poglavlja 24.

Ministri su dali punu podršku nastavku aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem Zajedničkog centra za prekograničnu saradnju BiH, Crne Gore i Srbije sa sedištem u Trebinju, čiji je cilj mulitinacionalni i multiagencijski pristup u borbi protiv prekograničnih pretnji i pojavnih oblika prekograničnog kriminala.

Izjavom se ističe važnost međusobne policijske saradnje, posebno kontrole granica kao osnove za uspešniju borbu protiv kriminala u regionu.

Trojica ministara naglasili su i da učešće u regionalnim inicijativama u oblasti policijske saradnje, kao i pravovremena međusobna razmena informacija i koordinacija aktivnosti predstavljaju preduslov razvoja profesionalnih i stručnih policijskih strukutra.

U izjavi se konstatuje da je i u narednom peridou potrebno nastaviti započeti dijalog na ministarskom nivou s ciljem međusobne koordinacije aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova, a u duhu evropske perspektive sve tri zemlje Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine domaćin je trilateralnog sastanka na ministarskom nivou, kojem danas u Sarajevu prisustvuju ministri policije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić će se danas u Sarajevu sastati i sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja