ESTRADA NA UDARU POREZNIKA: Pevačima oduzimaju vile, bunde i džipove!
Foto: Kurir štampano

Da dokažu odakle im bogatstvo

ESTRADA NA UDARU POREZNIKA: Pevačima oduzimaju vile, bunde i džipove!

Društvo -
Nema povlašćenih Posebnu pažnju obratićemo na njihovu imovinu, i ukoliko nije u skladu sa prihodima, može im biti oduzeta, najavio prvi poreznik Srbije

BEOGRAD - Estradna scena mogla bi u narednim mesecima da pretrpi ozbiljne poreske udare, nakon čega bi javnost konačno saznala da li je tačno da se u ovim krugovima godišnje utaji i do 87 miliona evra poreza.

Naime, prvi poreznik Srbije Marko Marinković najavio je da se kreće u unakrsno ispitivanje imovine i prihoda estradnih ličnosti. Tako će postati jasno na koji način naše zvezde sebi omogućuju velelepne vile, luksuzna vozila, nakit i garderobu, a istovremeno tvrde da regularno izmiruju svoje poreske obaveze na gostovanjima u inostranstvu ili u Srbiji.- Mi ćemo u narednom periodu kontrolisati fizička lica koja prihode ostvaruju javnim umetničkim nastupima. Posebnu pažnju obratićemo i na njihovu imovinu, i ukoliko nije u skladu sa prijavljenim prihodima, može im biti oduzeta - najavio je Marinković.Krivični postupak

Prema novom zakonu o poreskom postupku, svi koji nisu platili porez mogu da očekuju oduzimanje imovine ili blokiranje računa u banci. Advokat Vladimir Beljanski objašnjava da oduzimanju imovine prethodi krivični postupak zbog eventualne poreske utaje.- Tek nakon toga, ukoliko se utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, može se razmatrati oduzimanje tako stečene imovine osuđenom licu - objašnjava Beljanski.Bivši direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević ističe da je poreznicima potrebna pomoć i drugih državnih organa i ističe da opštine koje na svojoj teritoriji imaju atraktivne destinacije koje privlače veliki kapital - poput Čajetine zbog Zlatibora, Raške, na čijoj je teritoriji Kopaonik, kao i Beograd - poseduju podatke o imovini najbogatijih građana Srbije.

Marko Marinković
Marko Marinković

Podrška države- Kad se nešto hoće, to se može, zavisi od toga da li država to podržava ili ne. Potrebna je saradnja MUP, Republičkog geodetskog zavoda i lokalnih samouprava, koje poseduju podatke o tome koliko kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora i zemljišta pojedinci poseduju, kao i ko su vlasnici skupocenih automobila preko 3.000 kubika. Taj popis može da se napravi vrlo brzo. Lica koja imaju veliku imovinu ima oko 100.000, ali je porez na imovinu od 2009. godine prešao na lokalne samouprave, koje sada ubiru 100 odsto prihoda od poreza - ističe Radosavljević.

Kurir, 8. maj 2014.
Kurir, 8. maj 2014.

Anketa Da li podržavate najavljeni poreski udar na estradu?Sanja Petrović (49), sekretarica* Naravno. Plaćaju malo poreza u odnosu na zaradu koju ostvaruju. Treba da plate porez na sve što zarade. Nama seku struju, njima ne.Valentina Vasić (40), spremačica* Podržavam. Kad ja plaćam porez na svoju zaradu i redovno mi uzimaju, zašto da oni koji mnogo zarađuju ne plaćaju. Bojan Cvetković (18), učenik* Podržavam, treba da plaćaju. Zašto da oni koji imaju ogromnu imovinu budu pošteđeni kad obični građani moraju sve da plaćaju.

ReagovanjaJelena Karleuša- Slažem se da svaka zarada treba da bude prijavljena i oporezovana u skladu sa zakonom. Poštovanje zakona od strane svih struktura je prvi korak ka stabilnijoj i bogatijoj državi. Tina Ivanović- Što se mene tiče, slobodno neka me provere. Sve što budu tražili dobiće napismeno. Radiša Trajković Ðani- Meni je pevanje samo hobi, a najviše pevam za bakšiš. Plaćam porez tamo gde treba da se plati. U Srbiji ne pevam ni jednom godišnje, a ako budem pevao i bude trebalo da platim porez, ja ću to i učiniti. Od 1994. godine sam više u Frankfurtu nego u Beogradu, bukvalno tamo živim. Zaposlen sam kao poslovođa u jednoj nemačkoj firmi.Dragan Kojić Keba- U mom životu je sve na svom mestu! Izbegavajte da mene pitate o ovim temama. Boli me grlo i žurim.Marinko Rokvić- Molim vas, nemojte mene o tome! U romingu sam, doviđenja.Goca Božinovska- To i treba da se kontroliše. Kod mene je sve transparentno i crno na belo. Haris Džinović- Regularno plaćam porez i ništa ne krijem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track