ZAVRŠENA PARADA PONOSA: Srbija poslala pozitivnu poruku EU!
Foto: Nemanja Pančić

Šetnja prošla bez incidenata

ZAVRŠENA PARADA PONOSA: Srbija poslala pozitivnu poruku EU!

Društvo -
Ovo je novi početak kad je reč o efikasnoj borbi protiv diskriminacije, istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbeđeno održavanje parade
1 / 7 Foto: Kurir/Nemanja Pančić

BEOGRAD - Parada ponosa završena je šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika, a predstavnici stranih ambasada poručili su da je ovo istorijski dan i da Srbija šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mesta za govor mržnje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine grada Beograda, rekao da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

"Reč je o osnovnim pravima u kojima bi trebalo da uživaju svi građani, uključujući i LGBT zajednicu", rekao je Devenport i dodao da mu je drago što je došlo do ove, kako je naglasio, sjajne šetnje.

On je naveo da je održavanja šetnje snažna poruka svima, pa i onima koji žele da koriste govor mržnje ili prete nasiljem da to nije prihvatljivo u Srbiji.

"Ovo je novi početak kad je reč o efikasnoj borbi protiv diskriminacije", istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbeđeno održavanje parade bez incidenata.

Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju.Istakavši da je važno što su podršku održavanju Parade pružile i parlamentarne stranke, a vlada omogućila da se ona dogodi, Devenport je čestitao pripadnicima LGBT populacije na uspešnoj šetnji. Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti.

"Ovo je dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno", rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa. Okupljenima su se obratili i ambasadorka UN u Srbiji Irena Vojackova-Solorano i član nemačkog parlamenta Volker Bek.

U štenji su, osim predstavnika stranih ambasada, učestvovali i ministri vlade Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Ivan Tasovac i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.Podršku su pružili i predstavnici političkih partija DS i LDP Borislav Stefanović, Balša Božović, Gordana Čomić, Goran Ješić, Čedomir Jovanović...

Jedan od organizatora Boban Stojanović na bini je poljubio svog dugogodišnjeg dečka, poručivši da je to normalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track