Predavanje Nj. E. nadbiskupa Orlanda Antoninija na Megatrend univerzitetu
Foto: PR Slike

Predavanje Nj. E. nadbiskupa Orlanda Antoninija na Megatrend univerzitetu

Edukacija -
Uvek nam je u srcu briga o ljudima i u prvom planu su nam ljudske vrednosti, porodica, kultura, razvoj društva i ekonomije, ljudska prava...

Njegova ekselencija nadbiskup Orlando Antonini, papski nuncije u Beogradu, održao je u sredu, 10. decembra 2014, predavanje na temu „Diplomatske aktivnosti Svete stolice“ studentima Megatrend univerziteta.Rektor prof. dr Slobodan Pajović je u uvodnoj reči ukratko predstavio biografiju gostujućeg predavača, papskog nuncija Antoninija. Orlando Antonini je doktorirao kanonsko pravo, a sveštenik je od 1968. godine. Godine 1980. započeo je diplomatsku službu Svete stolice. Profesor Pajović je istakao da je nuncije u svojstvu savetnika uspešno služio u Bangladešu, Madagaskaru, Siriji, Čileu, Holandiji i Francuskoj. Četiri godine je radio u sekretarijatu Vatikana, u Odseku za odnose sa stranim državama, gde je bio zadužen za zemlje Latinske Amerike. U julu 1999. imenovan je za apostolskog nuncija u Zambiji i Malavima i ubrzo postavljen za episkopa. Godine 2005. postaje apostolski nuncije u Paragvaju, nakon čega 2009. dolazi na istu poziciju u Republici Srbiji. Pored italijanskog, koji je njegov maternji jezik, nadbiskup Antonini govori francuski, engleski i španski. On je, takođe, ekspert za muziku i sakralnu arhitekturu, o čemu je objavio brojne knjige, eseje i članke širom sveta.

Predavanjem „Diplomatske aktivnosti Svete stolice“ papski nuncije Antonini proveo je studente kroz kratku istoriju papske diplomatije, ističući papske diplomatske ciljeve. Naglasio je da je diplomatska aktivnost Vatikana postojala i pre nego što je Vatikan postao najmanja suverena država na svetu. Osvrćući se na istoriju odnosa Vatikana i Srbije, govorio je o dobrim i lošim periodima, podsetivši i na dva srpska kralja koji su krunu zatražili od pape. Prvi se kraljevskom krunom ovenčao Mihailo I Vojislav, koga je krunisao papa Grgur VII, 1077. godine. Godine 1217, uz saglasnost pape Honorija III, krunisan je Stefan Nemanjić Prvovenčani za kralja Srbije, potvrđujući time suvrenost srpske države u internacionalnoj zajednici tog vremena.

„Papske diplomatske aktivnosti se sprovode u skladu sa međunarodnim pravom i utvrđenom praksom, bez obzira na državu, i nemaju komercijalne, vojne ili političke ciljeve. Naše diplomatske aktivnosti u osnovi imaju spiritualnu misiju. U pitanju je „soft power“ diplomatija koja ne zavisi od vojne, političke ili ekonomske moći, već od sposobnosti da ubedi. Želimo da doprinesemo opštem dobru, da blagotvorno delujemo na život ljudi. Uvek nam je u srcu briga o ljudima i u prvom planu su nam ljudske vrednosti, porodica, kultura, razvoj društva i ekonomije, ljudska prava...“ – naveo je nuncije u svom govoru.Predavanju papskog nuncija na Megatrend univerzitetu prisustvovali su ambasadori: Rikardo Fernando Fernandez, ambasador Argentine u Srbiji; Adela Majra Ruis Garsija, ambasadorka Kube; Dia Nader de El Andari, ambasadorka Venecuele; Jan Varso, ambasador Slovačke; ambasadorka Češke Ivana Hlavsova; predstavnici ambasade Bosne I Hercegovine I Nemačke; prof. dr Darko Tanasković ambasador Srbije pri Unesku; prof. dr Benedikt Vujica, direktorka Italijanskog kulturnog centra, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović, i brojni profesori i studenti Megatrenda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track