Devenport: Nema novih uslova za Srbiju
Foto: Fonet

Na putu ka EU

Devenport: Nema novih uslova za Srbiju

Politika -
EU diplomata poručio da bi početkom godine mogla da budu otvorena poglavlja 23 i 24

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da nema novih uslova u pregovorima Srbije o članstvu u EU i da bi početkom 2015. godine moglo da se očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24.

Devenport je rekao da su poglavlja 23 i 24 koja se odnose na ljudska prava, reformu pravosuđe, korupciju u žiži interesovanja EU na početku pregovora. Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Devenport je rekao da nema rasporeda za otvaranje poglavlja 35 i da će mnogo zavisiti od implementacije potpisanih sporazuma, ne isključujući mogućnost da se to dogodi i na proleće.

Ono što EU očekuje kada je reč o pregovorima Beogarad i Prištine jeste, kako je istakao Devenport, sveobuhvatna normalizacija odnosa. "To nije reč o priznanju. EU ima pet članica koej nisu priznale nezavisnost. Reč je o ozbiljnom procesu ka normalizaciji odnosa. Mi smo na početku tog procesa. Prvi korak mora da bude implementacija sporazuma koji su potpisani", naveo je Devenport.

On je izrazio očekivanje da će po formiranju kosovske vlade, taj proces preći na viši nivo. Govoreći o odnosu Srbije i Rusije, Devenport je kazao da Srbija zvanično podržava teritorijalni integritet Ukrajine. On je rekao da EU ima razumevanja za "specifične odnose" Rusije i Srbije navodeći da bi Srbija trebalo da postepeno usklađuje spoljnu politiku sa politikom EU.

(Beta/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track