Pomoću 3D štampe moguće napraviti zgradu

Proizvodni proces budućnosti

Pomoću 3D štampe moguće napraviti zgradu

Edukacija -
Zamislite da ste u mogućnosti da poželite nešto i da se to jednostavno materijalizuje ispred vas u samo nekoliko trenutaka. Pritom, možete zamisliti bilo šta, od igle do lokomotive, osim živih stvorenja. Pa verovali ili ne, danas je to vrlo moguće, zahvaljujući naprednoj tehnici 3D štampe koja se razvija neverovatnom brzinom.

Šta je 3D štampa?

Reč je o procesu proizvodnje koji funkcioniše po principu „dodavanja”, a svodi se na stvaranje, odnosno kreiranje složenih materijalnih objekata na osnovu digitalnog podatka. Sam sistem dodavanja radi tako što, prateći zadate koordinate u softveru koji upravlja ovim procesom, 3D štampač dodaje sloj po sloj čvrstog, traženog materijala kako bi formirao konačni proizvod kakav ste sami isprojektovali. Slojevi su tanki i slažu se jedan preko drugog, tako da svaki od njih predstavlja horizontalni presek predmeta koji se štampa.

Kako izgleda proces proizvodnje uz pomoć 3D štampe?

Na prvom mestu potrebno je napraviti virtualni trodimenzionalni objekat koji biste želeli da kreirate. Ukoliko imate nešto iskustva sa programima poput AutoCAD-a ili sličnim, možete da iskoristite svoje znanje o 3D modelovanju kako biste formirali svoj predmet. Nakon toga, štampač pravi digitalnu kopiju vašeg modela i na osnovu njega započinje „slaganje” slojeva. Sam program ima mogućnost učitavanja svakog dela pojedinačno, koje potom analizira kako bi mogao da počne sa izradom novog predmeta.

Koliko su dostupni 3D štampači?

Trenutno, posebno u našoj zemlji, 3D štampač je luksuz. Međutim, sve češće se može primetiti njegova upotreba u nekim javnim institucijama ili laboratorijama. Svetsko tržište se razvija u tom smeru da većina velikih tehnoloških magnata poput Gugla, Majkrosofta i drugih, počinju da inkorporiraju opciju 3D skeniranja u svoje hardvere. To znači da ćemo u budućnosti moći da očekujemo da svaki telefon ima u sebi instaliranu i omogućenu ovu opciju.

To je jedan od važnijih koraka za ovakav način proizvodnje, jer skeniranjem postojećeg proizvoda, vaš gedžet upisuje parametre i koordinate za kreiranje njegove realne kopije. Zapravo, smatra se da će ovaj proces u jednom trenutku postati jednostavan kao i pravljenje obične fotografije. Iako nam sada to deluje daleko, setite se da do pre nekoliko godina nismo mogli da zamislimo da razgovaramo telefonom van kuće i bez kabla, a danas čak možemo besplatno da pričamo sa prijateljima iz različitih krajeva sveta.

Šta se sve može štampati 3D štampačem?

Verovatno vam je teško da zamislite ogroman broj korisnih predmeta koje možete napraviti uz pomoć 3D štampe. Gotovo sve što vidite oko sebe, na ovaj način se može duplicirati.

Akustična gitara

Skot Skumi, mladi naučnik uspeo je da napravi svoju akustičnu gitaru, koja radi jednako dobro kao i njen original, i to uz pomoć 3D štampe. Takođe, ovo je još jedan način da napravite identičnu repliku nekih od čuvenih instrumenata koje su vaše omiljene zvezde svirale tokom karijere.

Objektiv za fotoaparat

Zamenivši staklo akrilom, jedan kreativac uspeo je da napravi pravi objektiv sa sočivom koristeći 3D štampač. Neke od sitnijih detalja pravio je uz pomoć metala i plastike i dobio je proizvod koji radi gotovo isto kao i original, uz neke sitnije razlike, koje takođe doprinose jedinstvenosti ovog procesa.

Medicinski modeli

Svakom studentu medicine može biti od velike koristi da vidi uživo deo ljudskog tela koji izučava ili bar njegov kvalitetan model. Preciznim skeniranjem i analizom, 3D štampač može da proizvede identičnu repliku koja će poslužiti, kako profesorima na medicinskim fakultetima, tako i samim doktorima tokom izučavanja različitih fenomena.

Zgrada

Dobro ste pročitali: u Šangaju je izgrađena cela zgrada uz pomoć 3D štampe. Ovim činom, Kina je pokazala da je i dalje dominantna na tržištu kada je u pitanju odvažnost da se preduzme neki veliki korak. Štampač koji se bavio ovim teškim građevinskim poslom morao je posebno da se pravi za tu namenu i bio je izuzetno masivan kako bi mogao da dosegne 6 spratova, koliko je propisano inicijalnim projektom. Ono što je najbolja vest u svemu tome jeste da su u pitanju stanovi u kojima može da se živi, a sagrađeni su za 70% manje vremena nego tradicionalnim putem.

Na našim prostorima, ova tehnologija tek počinje da se razvija, tako da još uvek postoji značajan prostor za nove talente i mlade ljude zainteresovane da rade na ovakvim projektima. Jedan od prvih koraka treba da bude kvalitetno obrazovanje i teorijska podrška za sve sa čime biste radili, tako da preporučujemo da upišete CAD program na IT Akademiji kako biste stekli kvalitetnu platformu za nadograđivanje znanja potrebnih za baratanje 3D štampačem. Sve ostalo je na vama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track