Evo kako da se baš vaš CV izdvoji iz mora

Šta poslodavci traže

Evo kako da se baš vaš CV izdvoji iz mora

Edukacija -
Ako ste u potrazi za poslom, setite se dobre stare izreke – nije čar u ulovu, nego u lovu. Koliko pažnje posvećujete razgovoru za posao, jednako, a možda čak i više treba da posvetite i svom rezimeu kojim ćete se predstaviti potencijalnom poslodavcu.

Sada pokušajte da zaboravite sve što ste učili u vezi sa pisanjem CV-ja i da razmislite dobro – za koji posao konkurišete? U zavisnosti od toga, formiraćete i radnu biografiju. Ukoliko želite da se prijavite za poziciju računovođe, nećete spominjati da ste tokom školskih dana delili flajere ispred prodavnice odeće.

Postoji samo jedan razlog za to – vašem budućem direktoru to jednostavno nije važno.

Međutim, to je samo jedan od principa koje treba poštovati. Razgovarali smo sa ekspertima za upravljanje ljudskim resursima sa Biznis Akademije koji su nam otkrili koji su to izazovi sa kojima se suočavaju menadžeri prilikom zapošljavanja novih kadrova. Oni su nam rekli i šta je to što će kandidata izdvojiti već u prvom krugu selekcije, prilikom pregledanja pristiglih biografija i izbora onih koji će se pojaviti na razgovoru za posao. Uz njihovu pomoć, napravili smo listu svih sitnica koje HR menadžeri zapaze prilikom čitanja rezimea.

Poslednje zaposlenje

Šta god da ste prethodno radili u relevantnoj branši može biti važno za vaš status u ovoj fazi. Ukoliko vam u CV-ju piše da ste još uvek zaposleni, to će vam nekada dati takmičarsku prednost u odnosu na ostale kandidate.

Razmislite dobro kako ćete formulisati ta zaduženja, jer nekada i ton koji koristite u opisu prethodnih pozicija i iskustva može odlučiti da li ste pogodni za dati posao.

Takođe, poslodavci će često obratiti pažnju na vreme koje ste proveli na tom poslu, kako bi videli da li je to bilo dovoljno da steknete određeno iskustvo ili ste tek počeli da učite. Značajna je i informacija da li ste vi dali ili dobili otkaz, pa se trudite da nikada ne lažete u vezi sa tom informacijom, već budite otvoreni, s obzirom na to da se istina uvek, vrlo jednostavno može saznati.

Generalno iskustvo

Kandidati često toliko pažnje posvete pojedinačnim stavkama u svojoj radnoj biografiji, da potpuno zanemare širu sliku. Nekada ta celina i ono što ne može da se pročita iz napisanog teksta govori o osobi mnogo više od njenog iskustva. Zato HR menadžeri posmatraju gradaciju u iskustvu svakog kandidata i stepen napredovanja u njegovom dosadašnjem razvoju.

Čak i ako nema iskustva, važno je videti proces nadogradnje znanja, kurseve, seminare, visoke škole, fakultete i prakse. Ako se ustanovi da je mlada osoba kontinuirano radila na sebi i na proširivanju svojih znanja, to joj svakako daje prednost u odnosu na neke druge, koji su zapostavili svoj intelektualni razvoj.

Šupljine u stažu

Ono što mnoge ljude koji su već imali neko iskustvo često brine, jesu šupljine u stažu. Međutim, ono što od samih pauza koje ste pravili, izaziva veći problem, jeste odsustvo objašnjenja za njih. Ako ste želeli da prestanete sa radom da biste se posvetili porodici, napišite to kao obrazloženje između stavki. Ukoliko ste pokušali da pokrenete svoj biznis, a niste uspeli, naznačite i to.

Verovali ili ne, mnogi poslodavci će ceniti ovu vrstu truda. Ako dobro obrazložite svaki korak koji ste napravili, neće biti prostora za sumnju u vašu posvećenost poslu.

Prisustvo na internetu

Iako možda nije etički, situacija je takva da poslodavci često proveravaju svoje potencijalne zaposlene na različitim društvenim mrežama. Vodite računa o svom profilu – da li je otvoren za javnost i ako jeste, šta je to što delite na njemu. Ukoliko redovno ažurirate svoj nalog na LinkdInu, onda izdvojte nešto vremena, pa napišite i mali tekst koji ima neke veze sa strukom kojom se bavite i u kojoj se usavršavate.

Sve to će u nekom trenutku doći do osobe kod koje ste konkurisali za posao i doneće vam dodatne poene u odnosu na druge. Takođe, ukoliko vas nema na internetu, danas to može izazvati veću sumnju nego provokativni post na Fejsbuku. Razmišljajte o tome gde želite da vas poslodavci nađu.

Nije jednostavno napisati CV, a isto tako, komplikovano je i naći kandidata koji zadovoljava sve postavljene kriterijume. U moru različitih biografija nekada je pravi izazov pronaći pravu. Zato treba znati različite cake i trikove koji vam u toj misiji mogu pomoći i olakšati vam posao. Ako vam ovo deluje izazovno i zanimljivo, razmislite o karijeri u HR-u. Upišite menadžment u ljudskim resursima na Biznis Akademiji i uz pomoć stručnjaka, koji će biti vaši mentori, postanite kvalifikovani profesionalac u toj dinamičnoj branši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track