FOTOGRAFIŠITE KAO PROFESIONALAC: Ove 4 profesionalne fotografske tehnike morate savladati
Foto: Promo

Bavite se fotografijom?

FOTOGRAFIŠITE KAO PROFESIONALAC: Ove 4 profesionalne fotografske tehnike morate savladati

Edukacija -

Bez obzira na to šta imate od aparature, ključ dobre fotografije je u vašim veštinama i u tome da li znate kako da rukujete uređajem koji vam je na raspolaganju. Nije važno da li imate fantastičan foto-aparat ili fotografišete mobilnim telefonom.

Razgovarali smo sa fotografima i istražili šta su osnove koje morate znati i evo do kakvih saveta smo došli.

Kontrolišite fokus

Ukoliko prepustite proces fokusiranja vašoj kameri, ona će jednostavno staviti u centar pažnje objekat koji je u središtu fotografije.

foto: Promo

Međutim, kada se radi o kreativnoj postavci, činjenica je da taj objekat često neće biti tako pozicioniran. Zato morate da se potrudite i naučite kako da kontrolišete to gde će biti usmeren fokus na vašoj slici.

Postoji veliki broj načina, u zavisnosti od uređaja koji koristite, ali poenta je u tome da postoji čitav spektar tačaka u kadru za čije fokusiranje se možete opredeliti prilikom fotografisanja.

Vežbajte ručno fokusiranje umesto što biste koristili automatsko.

Prepoznajte zašto su fotografije zamućene

Dešavaće vam se da su vam fotografije zamućene i to će vas verovatno frustrirati.

Bez brige, čak se i profesionalnim fotografima dešava isto.

Ono što je važno jeste da naučite zašto i kako do toga dolazi. Postoje dva potencijalna razloga.

foto: Promo

1. Kamera nije stabilna, pa izaziva pomeranje, samim tim nije moguće napraviti čistu fotografiju. 2. Fokus nije pravilno podešen, pa objektiv ne može da zabeleži čistu fotografiju, jer nije definisano šta je glavni segment fotografije. Kada prepoznate u čemu je problem, lako ćete ga rešiti.

Upravljajte kontrastima

Deo profesionalne veštine mnogih velikih fotografa jeste veština da upravljaju prirodnim postavkama i zakonima fizike uz pomoć nekoliko klikova.

Uz vežbu i učenje, vremenom ćete to raditi po automatizmu. Dobre kontrastne fotografije nije lako napraviti, posebno prilikom fotografisanja u okruženjima sa jakim senkama i visokom osvetljenošću u toku dana.

foto: Promo

Međutim, ukoliko pravilno ostvarite atmosferu na kompoziciji i testirate osvetljenje tokom cele sesije, bićete oduševljeni finalnim rezultatom.

Savladajte kompoziciju

Mnogi fotografi preskoče ovaj prvi i ključni korak u edukaciji, što kasnije može izazvati veliki broj problema u profesionalnom sazrevanju.

Pre nego što počnete da radite na postavkama kontrasta i osvetljenja, prvo pozicionirajte aparat i osmislite kompletan kadar.

Postavite sebi sledeća pitanja.

Šta je u centru vaše fotografije i da li mu je tu mesto? Kako ćete staviti fokus na poentu priče?

foto: Promo

Na ova pitanja morate odgovoriti pre nego što čujete „klik” prilikom pravljenja fotografije, kako biste dobili kvalitetan finalni proizvod.

Naučite kako

Nije jednostavno postati profesionalac, ali ako imate pravu motivaciju, onda vam taj put neće biti previše komplikovan. Za početak, naučite osnove. Posvetite barem godinu usavršavanju uz pomoć kompetentnih mentora.

Upišite obuku za dizajn novih medija i napravite ključni korak za vašu karijeru fotografa.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja