ŠKOLA I POSAO? DA, MOGUĆE JE: Evo kako da učite i radite u isto vreme
Foto: Promo

Stručno usavršavanje uz posao

ŠKOLA I POSAO? DA, MOGUĆE JE: Evo kako da učite i radite u isto vreme

Edukacija -

Mnogima ideja o povratku u školsku klupu radi sticanja znanja i veština potrebnih za napredovanje u karijeri deluje kao divan ali nemoguć san.

Ipak, nije nemoguće raditi i pohađati nastavu. Potrebno je dobro planiranje i jasno određeni prioriteti. Ovo nije nimalo lako. Zato je mnogo onih koji rano odustanu od namere da se dodatno školuju.

Mnogo je razloga zbog kojih biste želeli da istovremeno učite i radite, ali onaj koji dominira je – novac. Ako uspete da na određeno vreme izbalansirate ove dve velike obaveze, ne samo da ćete svojom platom moći da finansirate školovanje, već ćete uz novu diplomu sigurno doći i do bolje plaćenog posla.

foto: Promo

Ako verujete da imate snage da se izborite za svoju bolju budućnost, evo nekoliko saveta kako da lakše prođete kroz ovaj period prepun izazova i teškoća.

Dobro se pripremite na samom početku

Na početku školovanja nabavite sve nastavne programe i udžbenike i zabeležite datume svih zakazanih ispita.

Pokušajte da unapred saznate koje radove je potrebno pisati tokom semestra, koliko ih je i kada su rokovi za njihovu predaju. Takođe, zabeležite sve sastanke koje ćete imati na poslu. Neka u vašoj agendi budu pregledno zabeležene sve obaveze koje vas očekuju, tako ćete lakše moći da se blagovremeno pripremite i organizujete svoje vreme unapred.

Obavestite poslodavca o svojim planovima

Budite iskreni i čim počnete sa učenjem, obavestite poslodavca o svojim namerama. Potrudite se da ga uverite u to da promene u vašem ličnom rasporedu neće uticati na poslovni raspored.

Ako je moguće, žrtvujte praznike i skratite odmore kako biste pokazali da ozbiljno radite svoj posao. Ovo je siguran način da privučete pažnju svojih nadređenih. Neka uvide koliko ste zainteresovani za posao. Tada će u vama prepoznati osobu koja je ambiciozna, vredna i predana radu, pa će vas imati u vidu kada se sledeći put bude razgovaralo o unapređenju.

foto: Promo

Osim toga, vaši rukovodioci će biti svesni toga da ste usavršili svoje znanje, stekli dodatne sertifikate i stupili u viši profesionalni rang.

Umesto da se plašite njihovog prekora, pokažite nadređenima da je u želji za ličnim i poslovnim napretkom vaša najveća snaga.

Izaberite oblast koja korespondira sa vašim iskustvom

Dobro procenite svoje mogućnosti. Pri izboru škole ili kursa pokušajte da ostanete u domenu onoga što je vezano za vaše dosadašnje profesionalno iskustvo.

Ako ipak želite potpuni preokret u karijeri, nemojte zaboraviti na ono što ste do sada radili, već iskoristite sva svoja stečena znanja pri učenju novog gradiva.

Iskoristite prednosti tehnologije

Onlajn učenje je spas za sve koji rade a žele da napreduju u karijeri.

Učenje preko interneta vam pruža mogućnost da odgovorno obavljate sva svoja radna zaduženja i da se istovremeno profesionalno usavršavate i pripremate za novi nivo svog profesionalnog života. Mnogo je stresnih situacija koje ćete izbeći i mnogo je vremena koje ćete uštedeti ako se odlučite za ovaj vid učenja.

Sve je više zaposlenih širom sveta koji svoju šansu nalaze u učenju preko interneta, i sve više akademskih ustanova nudi studentima mogućnost ovakvog pohađanja nastave. Bitno je da pronađete kvalitetnu školu koja nudi sve pogodnosti onlajn učenja i koja vam pruža priznat sertifikat nakon završene nastave. Proverite ko su vaši predavači i kakva su iskustva onih koji su do sada stekli diplomu škole koju biste želeli da pohađate i počnite da učite.

foto: Promo

Nije važno gde živite, nije važno kakvo vam je radno vreme – ovaj vid učenja skrojen je po meri svakog čoveka koji je spreman da radi na sebi.

Pronađite svoje idealno mesto i vreme

Što se tiče mesta i vremena za učenje, svako ima svoju ideju. Bilo da se radi o biblioteci nakon posla, mirnom kafiću subotom pre podne ili vašoj dnevnoj sobi noću, pronađite svoj prostor za učenje i odredite koje je to vreme kada možete da budete najproduktivniji.

Mesto za koje se odlučite da će biti vaš akademski kutak podjednako je važno kao i način na koji učite. Uklonite potencijalne smetnje poput telefona, televizora, društvenih mreža. Nikakva ometanja vam nisu potrebna – vaše vreme je dragoceno!

Odredite broj sati

Za početak, odredite broj sati koje ćete svakoga dana provesti u učenju. Na kraju prve nedelje ovakvog tempa proverite da li je vaša procena bila ispravna, da li vam je potrebno više ili manje vremena dnevno.

Na kraju prvog meseca uradite isto. Ubrzo ćete doći do optimalnog vremena koje bi trebalo da izdvajate za učenje svakodnevno, nedeljno i mesečno. To će vam umnogome olakšati posao, jer ćete, ako ste tog dana morali da ostanete na poslu prekovremeno, znati koliko vam je tačno sati učenja potrebno da biste nadoknadili propušteno sledećeg dana ili preko vikenda.

Odredite da li vam više odgovara da učite ujutru, posle posla ili noću. Pridržavajte se svega ovoga i uspeh vam je zagarantovan.

Racionalno koristite vreme

U ovom periodu života nemate luksuz da gubite vreme. Niko ne kaže da je potrebno da se odreknete svih zadovoljstava, ali morate razumeti da trenutno za vas postoje drugi prioriteti.

Neće vam biti lako, naročito na početku. Ali kada su iskušenja velika, setite se da je ovo privremena faza i da ćete promeniti život nabolje kada je uspešno završite.

Brinite o svom zdravlju

Kada radite naporno i imate gust raspored dnevnih obaveza, neizbežno je da povremeno budete pod stresom. Zato bi trebalo da pronađete model oslobađanja od stresa koji vam najviše odgovara. Možete slušati muziku, raditi jogu, pisati dnevnik, ići na masažu... Vežbajte u teretani ili idite u brzu šetnju nekoliko puta nedeljno, jer je fizička aktivnost efikasno sredstvo za ublažavanje stresa.

Dovoljno spavajte. Odredite nekoliko sati u toku dana koje ćete posvetiti učenju i oduzmite ih od svog dosadašnjeg slobodnog vremena, nikako od svog vremena za san.

Ako ste tip osobe koja voli da spava ujutru, neka popodne ili veče budu vaše vreme za učenje, ali ako popodne odlučite da provedete sa porodicom, nemojte ostajati uz knjigu do pet ujutru, jer ponovo ustajete za posao. Ako ste sebi nametnuli ovakav tempo, izuzetno je važno da se budite odmorni.

foto: Promo

Jedite pravilno. Užurban dan na poslu zahteva izdržljivost i usredsređenost. To znači da ne smete dozvoliti sebi da propuštate kvalitetne obroke. Vodite računa o svom telu i ono će vas podržati u umnim naporima. Izbegavajte hranu koja sadrži zasićene masti i prazne kalorije, poput peciva, kolača, pita i suhomesnatih proizvoda. Takva ishrana može dovesti do povećanog nivoa holesterola ili šećera, a sasvim sigurno ćete usporiti metabolizam i dobiti na težini.

Iako je teškoća mnogo, budite uvereni da su koristi mnogo veće. Iako ćete biti umorni, bićete iznenađeni time koliko ćete se dobro osećati. Tajna je u tome da stručno usavršavanje zaposlenim ljudima uliva dodatno samopouzdanje, jer se osećaju ostvarenim na dva životna plana – finansijski su stabilni a istovremeno rade na sebi i preuzimaju kontrolu nad sopstvenim životom.

foto: Promo

Zato ne oklevajte mnogo, vi to možete. Svaki dan biće novi izazov. Budićete se sa osećajem snage i ponosa, odlazićete na spavanje svesni da ste toga dana uradili veliku stvar za sebe i svoju budućnost.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track