NAJNOVIJI PRESEK MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Nema novih slučajena zaraze koronavirusom u Srbiji
Foto: Printscreen covid19.rs

do sada je testirano 94 osoba

NAJNOVIJI PRESEK MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Nema novih slučajena zaraze koronavirusom u Srbiji

Društvo -

U Srbiji nema novih registrovanih slučajeva zaraze novim koronavirusom, a u poslednjih 12 sati nije bilo uzoraka testiranih na COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do 9. marta 2020. godine, u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 94 osobe U Srbiji je 6. marta potvrđen prvi slučaj COVID-19.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Кina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Кoreja (Južna Кoreja), Singapur, Japan, Iran i Italija.

Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Кazalpusterlengo, Кastelđerundo, Кastiljone D’Ada, Кodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo’, u regiji Veneto.

Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja. Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Diamond Princess" koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

(Kurir.rs/Covid19.rs/ FOTO: Printscreen covid19.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track