ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE: Pratite ovih 10 saveta za početnike
Foto: Promo

Preduzetništvo

ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE: Pratite ovih 10 saveta za početnike

Edukacija -

Na početku preduzetničke karijere deluje da nema kraja bavljenju finansijama, zakonima, zapošljavanjem i oglašavanjem. Nažalost, mnogi će vam – iz najbolje namere – davati savete koji su često kontradiktorni, što će samo povećati zbunjenost.

Evo nekoliko saveta kako da ne izgubite glavu i ne izgubite konačni cilj iz vida.

1. Bavite se onim što razumete i volite

Ako radite ono u čemu uživate, sav stres će delovati manje važno. Ukoliko takva mogućnost ne postoji, nikako ne birajte polja ili industrije koje ne poznajete, jer ćete mnogo manje grešiti ukoliko poslujete u poznatom okruženju.

2. Proverite tržište

Ne samo što će vam istraživanje tržišta dati uvid u to na koji deo tržišta bi trebalo da ciljate, već ćete na ovaj način mnogo lakše pronaći potencijalne investitore.

3. Sakupite što veći početni kapital

Mnogo ćete rasterećenije pristupati poslu kada znate da imate i određeni prostor da ne uspete.

foto: Promo

4. Nadgledajte finansije

Početak nije dobar trenutak za nepotrebne troškove – zapravo, ne postoji dobar trenutak za to. Ukratko: naučite da štedite.

5. Istražite konkurenciju

Morate da budete ispred njih, jer ćete jedino tako postati lider. Uporedite svoje proizvode i cene s njihovim. Ništa ne prepuštajte slučaju.

6. Savetujte se

Povežite se sa preduzetnicima koji su bili u sličnoj situaciji. Raspitajte se o njihovim počecima i iskustvima i primenite njihove savete. Ako ste prethodno naučili šta sve preduzetništvo podrazumeva, ovo će vam biti odlična odskočna daska.

foto: Promo

7. Zaposlite prave ljude

Kada počinjete posao, svi rade sve. Zato izaberite one koji se lako uklapaju u različite pozicije, jer će vam njihova pomoć biti neprocenjiva.

8. Usluga na prvom mestu

Iskustvo koje vaši korisnici budu imali pri prvom susretu s vašom kompanijom je ono koje će odlučiti da li će vam se ponovo vraćati. Zato se vodite geslom da je mušterija uvek u pravu.

9. Usavršite javni nastup

Ovo je važno i za vaše zaposlene i za korisnike, a i za vas. Vi treba da inspirišete i motivišete, svakoga dana. Vi ste lice svog posla, zato dajte sve od sebe da zablistate u svakoj prilici.

10. Oglašavajte se

Morate neprestano da obaveštavate i podsećate ljude na svoje poslovanje. Napravite web stranicu, uložite u pozicioniranje na sajtu (SEO), otvorite profile na društvenim mrežama. Male kompanije moraju da se približe korisnicima i učine da se oni prepoznaju u vašoj ponudi i poistovete s vašim brendom ili proizvodom.

Trebaće vam vremena i mnogo napora, ali sve će se višestruko isplatiti. Ne odustajte od preduzetničkog puta.

foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track