PROGRAMI ZA DIZAJN: Ova 4 programa svaki mladi dizajner mora da savlada
Foto: Promo

Alati za grafički dizajn

PROGRAMI ZA DIZAJN: Ova 4 programa svaki mladi dizajner mora da savlada

Edukacija -

Mnogi mladi ljudi sa talentom za vizuelne umetnosti danas odlučuju da počnu da se bave dizajnom.

Neki misle da ih njihova sklonost ka slikarstvu, crtanju ili vajanju stavlja u bolju poziciju od konkurencije. Međutim, kako bi se ovim poslom bavili s uspehom, pored talenta, neophodno je ovladati s mnogo drugih veština.

foto: Promo

Zato je važno obučiti se i na vreme ovladati različitim softverima koje dizajneri koriste u radu. Ono na šta veliki broj početnika nailazi jeste blokada kada se nađu pred programom za dizajniranje koji nije ni najmanje intuitivan. Jedan od velikih izazova jeste kompleksnost softvera za dizajniranje.

Zato, pre nego što uplivate u vode ovog estetskog zanimanja, instalirajte. Testirajte i počnite da se navikavate na ove softvere.

Photoshop

Podrazumeva se da će ovaj program biti na prvom mestu.

Ukoliko ste početnici u Photoshopu, znaćete da isečete sliku, pojačate boje ili kontraste. Ako ste pak nešto napredniji, možda ćete moći da suzite struk na svojoj omiljenoj portretnoj fotografiji.

A onda kada zaista naučite da koristite ovaj softver, moći ćete da dodate život svojim vizuelnim rešenjima, da ih premestite na nerealne lokacije i da kreirate bajkovite pejzaže samo svojom četkicom.

Ovo je najpopularniji program za dizajnere, i to sa dobrim razlogom. Gde god da se zaposlite, biće vam neophodno da naučite da ga koristite, pa počnite na vreme.

GIMP

Sjajna alternativa za Photoshop. GIMP će vam ponuditi slične opcije, ali sa nešto drugačijim načinima korišćenja i drugačijim, svetlijim interfejsom.

Biće vam potrebno vreme da se naviknete na ovaj softver, ali ono što je dobro jeste to što možete da ga koristite, bilo da ste dizajner ili fotograf.

Činjenica je da je GIMP nešto slabije rešenje od pomenutog vodećeg softvera, budući da ima određene greške koje se javljaju tokom korišćenja. Ipak, za razbijanje leda i učenje tehnika grafičkog dizajna svakako je odličan izbor.

Takođe, zanimljivo je da ga mnoge kompanije koriste interno za obradu vizuelnih rešenja koja koriste pri radu.

foto: Promo

Illustrator

Illustrator dolazi iz iste kuće kao i Photoshop, iz čuvene kompanije Adobe i predstavlja sjajan izbor za sve novopečene dizajnere sa posebnim interesovanjem za logotipe ili tipografiju. Kao što i naziv kaže, ovo je idealan softver za fine ilustracije.

Bilo da želite da kreirate svoj font, da skicirate slobodnom rukom, ili da napravite logo u nekoliko varijanti, biće vam potrebno da savladate upravo ovaj program.

Zato bi trebalo da odvojite već danas vreme za to i pre svega da naučite kako da ga instalirate, a potom možete da isprobate njegove bogate funkcije.

Corel Draw

Ovaj softver vam je možda poznat sa časova informatike, a to što se uči u školama samo potvrđuje koliko je rasprostranjen i koliko često se koristi.

Zanimljivo je da, iako je ovo alat za grafičke dizajnere, i sve veći broj web dizajnera koristi upravo Corel pri kreiranju zanimljivih rešenja za svoje sajtove ili aplikacije.

foto: Promo

Mana ovog softvera je to što ne postoji verzija za korisnike MacOS i navigacija nije jednostavna. Međutim, dizajn programa je sjajan, što vam samo po sebi može olakšati korišćenje. Pre nego što se opredelite za omiljeni program, svakako razmotrite i Corel.

Naučite kako

Samo za ovladavanje ovim softverima vam je potrebno nekoliko meseci. Dodajte na to i pravila dizajniranja, teorijsku podlogu, kao i same tehnike osmišljavanja i realizacije rešenja i postaće vam jasno da kratki kursevi od nekoliko meseci ne mogu pokriti toliko gradivo. Minimum godinu dana je potrebno da naučite sve što je neophodno kako biste mogli da se bavite ovim poslom.

Zato upišite obuku za grafički dizajn i napravite prvi i pravi korak ka svojoj novoj karijeri.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track