SVAKI POČETAK JE TEŽAK: Evo kako da prebrodite početak programerske karijere
Foto: Promo

Programiranje

SVAKI POČETAK JE TEŽAK: Evo kako da prebrodite početak programerske karijere

Edukacija -

Početak karijere na poziciji programera je veliki izazov. Mnogi uspešni programeri priznaju da su u početku pravili greške, koje su uvideli tek posle nekoliko meseci ili godina. Srećom, moguće je učiti iz njihovog iskustva. Zato vam predstavljamo savete iskusnih stručnjaka koji će vam pomoći da prebrodite početak i zamke koje nosi.

1. Programiranje je timski rad

Programiranje podrazumeva kolektivni rad. Jedna od najčešćih grešaka mladih programera leži u činjenici da programiranje zamišljaju kao samostalan posao. Istina je, međutim, sasvim drugačija, programeri su prinuđeni na komunikaciju sa ostalim članovima tima koji rade na istom projektu. Iako je u pojedinim situacijama moguće izbeći verbalnu komunikciju, programeri u najmanju ruku moraju da vode računa o tome da njihov proizvod bude u skladu sa kodovima kolega.

IT Academy
foto: Promo

Programiranje je zasigurno timski rad. Stoga svi koji žele da izbegnu neuspeh moraju da se naviknu na saradnju i komunikaciju u okviru tima. Jednostavno rečeno, održavanje komunikacije između programera podjednako je važno kao i poznavanje programskih jezika.

2. Ne ustručavajte se da postavite pitanje i ne očekujte da znate sve

Mnogi početnici se snebivaju da pitaju starije kolege za savet, jer smatraju da je nedopustivo da nešto ne znaju. Naprotiv, to je sasvim očekivano. Traženje saveta ili pomoći od iskusnijih programera omogućiće vam da unapredite svoja znanja i istovremeno ostvarite dobre kolegijalne odnose.

Ipak, budite oprezni da ne preterate sa pitanjima koja mogu ostaviti utisak da nemate dovoljno znanja.

Na mnoga tehnička pitanja odgovore možete pronaći na internetu zahvaljujući razvijenoj zajednici programera. Kada je reč o već postavljenim pitanjima koja se mogu pronaći na internetu, u najboljoj poziciji su PHP programeri, kojima su na internetu dostupni skoro svi potrebni odgovori. To bi trebalo da bude vaša prva stanica kada imate nedoumice.

IT Academy
foto: Promo

Kada pronađete prvi posao, verovatno ćete se susresti sa brojnim izrazima i frazama koje čujete od iskusnijih kolega, a ne znate šta znače. Međutim, kako vreme bude odmicalo, upoznaćete se sa žargonom. Što se tiče ostalih tehničkih znanja, programiranje je takav posao da čak i oni sa godinama iskustva moraju konstantno da uče kako bi bili u toku sa aktuelnostima.

3. Radite po listi prioriteta i ponašajte se profesionalno

Iako zvuči kao nešto što se samo po sebi podrazumeva, ovaj savet ima mnogo nijansi. Primera radi, na početku karijere je veoma važno da obavljate zaduženja po njihovom prioritetu. Možda ćete u početku dobijati poslove koji vam deluju interesantnije ili lakše, međutim odrađivanjem onih najvažnijih preporučićete se nadređenima kao profesionalac sa važnom ulogom u timu.

IT Academy
foto: Promo

4. Uz kvalitetno obrazovanje svaki početak je lakši

Znanja i veštine koje steknete tokom školovanja omogućiće vam da se mnogo lakše naviknete na sve što vas čeka na prvom poslu. Za sticanje iskustva potrebno je vreme, ali uz odgovarajuće obrazovanje do njega ćete doći mnogo brže i jednostavnije.

Profesionalnim usavršavanjem na ustanovi koja školuje isključivo IT kadar naučićete aktuelne programske jezike i dobiti sva potrebna znanja za izradu i testiranje softvera, mobilnih aplikacija, web sajtova i još mnogo toga. Do programerskih veština, uz proverene predavače, moguće je doći već posle godine školovanja, a nakon toga spremni ste za početak uspešne karijere. Programiranje ne možete naučiti na kratkom kursu. Zato samo treba da odvojite vreme i počnete da realizujete svoje planove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track