OBAVEZA SVAKOG POČETNIKA U PROGRAMIRANJU: Ovo je 5 alata, jezika i programa koje svaki mladi programer mora znati
Foto: Promo

Programiranje u praksi

OBAVEZA SVAKOG POČETNIKA U PROGRAMIRANJU: Ovo je 5 alata, jezika i programa koje svaki mladi programer mora znati

Edukacija -

Ako želite da se bavite programiranjem, morate promeniti mnoge aspekte u životu. To su, pre svega, pristup poslu i učenju, jer programerski posao zahteva kontinuirano usavršavanje i rad na sebi. S druge strane, ukoliko zaista volite programiranje, radićete posvećeno, a rezultati neće izostati.

Pre nego što počnete da učite, saznajte šta bi jedan mladi programer koji tek počinje da radi trebalo da zna i koja znanja bi morao da unese u svoj posao.

Git

edukacija
foto: Promo

Svakodnevni posao programera jeste da preuzima, uređuje i ponovo postavlja kôd na određeni server, a Git ili GitHub je jedna od osnovnih adresa koje morate da obiđete kada počinjete da se bavite ovim poslom.

Ovaj alat je ključan u tome da pomogne programerima da podele svoj kôd, da unaprede svoje znanje, prepoznaju greške i vide kako drugi stručnjaci to rade. Git im pomaže da na jednom istom mestu svi zajedno rade na jednom istom kodu.

SQL

edukacija
foto: Promo

Ako se opredelite za to da se bavite bazama, čak iako planirate da nastavite u drugom pravcu, važno je da se upoznate sa SQL-om. U pitanju je programski jezik uz pomoć koga možete da čitate, upravljate i modifikujete podatke koji se nalaze u tabelama i bazama.

Budući da se baze podataka koriste u svakodnevnom radu, za programere je neophodno da dobro upoznaju SQL komande i da nauče pisanje kompleksnih zahteva koji će im pomoći da dođu do rezultata.

Python

edukacija
foto: Promo

Iako postoje jezici daleko kompleksniji od njega, ideja da počnete svoje učenje od Pythona je dobra. Reč je o moćnom, objektno orijentisanom jeziku koji vam može biti višestruko koristan.

Zanimljivo je da njime možete istovremeno pisati kompleksne programe koje ste programirali u jeziku Java, kreirati programe koji će funkcionisati po principu veštačke inteligencije, ali i male skripte koje će pomoći u automatizaciji nekih procesa.

Kubernetes

Ukoliko tek ulazite u svet programiranja, onda je bezbedno preporučiti ovaj sistem kao nešto što vam može mnogo olakšati posao. Doskoro su za skladištenje aplikacija i njihovih podataka nabavljani skupi serveri, međutim, otkada je aktuelan „cloud computing”, odnosno otkad je postalo dostupno upravljanje podacima „na oblaku”, situacija se umogome promenila.

Koristeći servise kao što su Kubernetes ili Doker možete omogućiti svojim aplikacijama da podnesu daleko više saobraćaja bez ikakvih problema, pa će vam ova inovacija sigurno biti od koristi.

Excel

edukacija
foto: Promo

Poslednje na listi i verovatno iznenađujuće jeste spominjanje Excela, koji se po svojoj prirodi najčešće koristi u biznisu.

Ali baš zato što će veći deo poslovnog segmenta u kompaniji u kojoj budete radili koristiti ovaj sistem, bilo bi dobro da i sami ovladate njegovim segmentima. Iako se u Excelu ne pišu kodovi, u pitanju je moćan program koji vam može ponuditi mnogo više nego što očekujete.

Krenite korak dalje od osnovnog korišćenje i otkrićete čitav univerzum različitih komandi koje će vam pomoći da unapredite svoju produktivnost.

Naučite sve ove segmente zajedno

Za svaki od ovih segmenata neophodno je vreme, kako biste razumeli i njihov značaj, ali i kako funkcionišu. Zato ne gubite vreme na kratkim kursevima koji vam to ne mogu pružiti. Ovaj poziv zahteva posvećenost i kontinuitet, pa se potrudite da budete u stanju da maksimum date na samom početku, već prilikom sticanja novih znanja. Uložite godinu u svoje usavršavanje i rad na sebi, uz pomoć mentora sa iskustvom u ovom poslu.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite ključni korak ka karijeri dobro plaćenog programera.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track