USPEŠNA PREZENTACIJA: Evo kako da održite uspešnu prezentaciju
Foto: Promo

Poslovne veštine

USPEŠNA PREZENTACIJA: Evo kako da održite uspešnu prezentaciju

Edukacija -

Danas su prezentacione veštine svima potrebne od najranijih dana. Od izlaganja u školi, preko intervjua za posao i predstavljanja poslovnih ideja, sve do poslovnih i naučnih konferencija. Portal Skillsyouneed sakupio je savete eksperata za držanje predavanja iz raznih oblasti. Bilo da ste iskusni u držanju prezentacija ili tek spremate prvo obraćanje javnosti, u nastavku ćete pronaći korisne savete.

1. Pokažite svoju strast i povežite se s publikom

Jedan od najtežih zahteva pred javni nastup jeste da se opustite kada ste usplahireni. Nervoza ne sme da vas spreči da se povežete s publikom, a najbolji način da to postignete jeste da pokažete svoju strast prema temi. Svi iskusni prezenteri kažu da je povezivanje s publikom ključ uspeha. Ako budete iskreni kada je reč o temi, publika će sigurno reagovati.

edukacija
foto: Promo

2. Usredsredite se na potrebe publike

Vaša prezentacija bi trebalo da se gradi oko očekivanja vaše publike. U centru je ono što oni žele da dobiju iz prezentacije. Pitanje nije šta biste im sve mogli reći, već šta je ono što ih zanima.

edukacija
foto: Promo

To se ne tiče samo priprema, već i samog prezentovanja. Kada držite prezentaciju, uvek pažljivo pratite publiku i budite spremni da brzo reagujete na verbalne i neverbalne poruke koje vam šalju. Ako mislite da ne razumeju, ponovo objasnite koncept, a ako osetite da bi želeli da postave pitanja, dajte im mogućnost da to i urade.

Važno je da interakciju učinite lakom.

edukacija
foto: Promo

3. Koncentrišite se na ključnu poruku

Kada planirate prezentaciju, uvek imajte na umu jedno pitanje: šta je ključna poruka koju želim da moja publika shvati? Odgovor može biti – tri poente ili pet saveta, ali morate ih imati definisane. Trenirajte da poruku saopštite kratko i jasno. Eksperti preporučuju simuliranje situacije u liftu u kojoj imate 30 sekundi da izložite svoju ideju. Drugi preporučuju vežbanje zapisivanja ideje na vizitkarti za ne više od 15 sekundi.

Važno je da iz prezentacije izbacite sve što ne doprinosi glavnoj poruci.

edukacija
foto: Promo

4. Budite nasmejani i održavajte konktakt očima s publikom

Iako zahtev deluje jednostavno, veliki broj ljudi ne uspeva to da izvede. Osmeh i kontakt očima pomažu publici da se poveže i s vama i sa temom. Ovaj postupak vas takođe čini manje nervoznim zato što tako razgovarate s pojedincima, a ne s masom nepoznatih ljudi.

Da biste u ovome uspeli. važno je da pripremite salu za prezentacije tako da vaša publika može da vidi i vas, a ne samo slajdove prezenatcije.

edukacija
foto: Promo

5. Počnite snažno

Početak prezentacije je ključni momenat. Morate na samom početku snažno privući pažnju publike i zadržati je.

Oni će vam dati nekoliko minuta da ih zabavite, nakon čega će se isključiti ukoliko ste dosadni. Zato ne gubite vreme da objasnite ko ste, već počnite izlaganje zabavnim pojedinostima.

edukacija
foto: Promo

Ovo su samo neka od pravila uspešne prezentacije. Ukoliko želite da postanete i uspešan biznismen i vešt govornik, jednogodišnja sertifikovana obuka za preduzetnika pod vođstvom mentora će vas na najtemeljniji način spremiti za dinamičan život vlasnika biznisa. Ovi saveti će vam pomoći na tom putu, od prezentacije poslovne ideje investitorima, sve do predstavljanja biznisa novim zaposlenima.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track