SERTIFIKATI ZA KARIJERU U IT SEKTORU: Otkrijte 7 karijernih puteva i neophodnih kvalifikacija
Foto: Tim Edukacija

Tržište IT poslova

SERTIFIKATI ZA KARIJERU U IT SEKTORU: Otkrijte 7 karijernih puteva i neophodnih kvalifikacija

Edukacija -

Rad u sektoru informacionih tehnologija može podrazumevati različite poslove. Ako razmatrate prekvalifikaciju za karijeru u svetu digitalnih tehnologija i niste sigurni koja je oblast za vas, u nastavku saznajte koje vrste karijera postoje.

1. Podrška

Mnogi karijeru počinju u sektoru podrške. To, primera radi, mogu biti stručni saradnici ili agenti podrške za desktop ili infrastrukturu. Odatle je moguće specijalizovati se za podršku u određenom podsektoru. U zavisnosti od specijalizacije, u ovom segmentu moguće je napredovati na seniorske, supervizorske i menadžerske pozicije u podsektorima bezbednosti, mreža ili nečeg trećeg.

Da biste započeli karijeru u ovoj oblasti, potreban vam je neki od IT sertifikata.

Link Group
foto: Tim Edukacija

2. Sajberbezbednost

Ovo je zaštita kompjuterskih sistema, uređaja i osetljivih informacija od neovlašćenog pristupa, zloćudnih programa i povrede podataka. U pitanju je jedna od oblasti za koje se očekuje najveći rast tražnje, kako izveštava kompanija Global Knowledge.

Tipične pozicije u ovoj sferi odnose se na poslove analitičara sa specijalizacijom za bezbednost, sajberbezbednost ili inženjering u domenu bezbednosti. Na portalu Coursera tvrde da je za početak karijere u ovoj oblasti potrebno poznavanje osnovih principa kibernetičke bezbednosti uz sertifkat poput CiompTia Security.

Link Group
foto: Tim Edukacija

3. Mreže i sistemi

Profesionalci u ovoj sferi posvećeni su mrežama i hardveru. Oni rade sa serverima i kompjuterskim sistemima. Neretko imaju višestruke uloge, pa tako u malim kompanijama zaposleni na mrežnim zadacima moraju da imaju i druge kompetencije. Primera radi, put do sistemskog inženjera ili arhitekte mreža moguće je početi kao analitičar, tehničar implementacije mreža ili mrežni, odnosno sistemski administrator.

CompTtia Server++ ili Cisco sertifikat je ulaznica za ovu karijeru. Druga opcija je da počnete u sektoru podrške bez specijalizacije i usmerite se na rad u sferi mreža.

Link Group
foto: Tim Edukacija

4. Razvoj softvera

Razvojni inženjeri kreiraju kompjuterske programe za razne potrebe. Takozvani developeri mogu, uz izgrađene veštine, raditi u raznim industrijama. Primera radi to može biti razvoj video-igara ili web aplikacija.

Da započnete posao, trebaće vam znanje programskih jezika kao što su Python, Java ili Ruby.

Link Group
foto: Tim Edukacija

5. Web razvoj

Kreiranje i održavanje web stranica i aplikacija glavni je posao profesionalaca u ovom sektoru. Web developeri mogu biti takozvani front-end developeri, zaduženi za interfejs aplikacija, ili bek-end developeri, zaduženi za funkcionisanje pomenutih proizvoda.

Neka od tipičnih radnih mesta u ovoj oblasti jesu web developer, web dizajner, ili ful-stek developer, specijalizovan za obe opisane strane razvoja.

Kada je reč o početku karijere u web razvoju, situacija je malo drugačija. Iskustvo je ovde važnije od kvalifikacija. Zato bi za sve one koji razmatraju karijeru developera bilo važno da, nakon što se upoznaju s osnovama jezika kao što su Python, JavasScript ili HTML, počnu da razvijaju svoje aplikacije i web stranice koje će potencijalnim poslodavcima prezentovati u okviru portfolija.

Link Group
foto: Tim Edukacija

6. Podaci

Kako se broj uređaja povezanih na internet povećava, tako se generiše sve veća količina podataka. Iako podaci tradicionalno ne pripadaju sektoru informacionih tehnologija, ekspertiza u ovoj oblasti postala je neodvojiva od karijere u svetu kompjutera. Znanje u oblasti upravljanja podacima može vas odvesti u sektor bezbedosti, ali isto tako karijeru možete praviti kao analitičar ili naučnik u drugim oblastima IT-ja u vezi sa bazama podataka.

Sertifikati poput Google Data Analytics preporučeni su za karijeru u ovoj oblasti.

7. Cloud

Poslovi u vezi sa takozvanim računarstvom u oblaku (clound computing) među najtraženijim su pozicijama. Oni podrazumevaju rad sa tehnologijama kao što su Azure ili Google Cloud. Ako želite da radite u ovoj oblasti, biće vam potrebno ekspertsko znanje u domenu cloud tehnologija.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track