MITOVI O WEB RAZVOJU: Razbijte 5 najvećih mitova o poslu developera
Foto: Tim Edukacija

Karijere u IT-ju

MITOVI O WEB RAZVOJU: Razbijte 5 najvećih mitova o poslu developera

Edukacija -

Web razvoj je termin pod koji se mogu podvesti razni aspekti razvoja web stranica. O ovoj oblasti postoji mnogo mitova. Ukoliko želite da karijeru gradite kao developer, pročitajte ovaj tekst i razotkrijte 5 mitova koji vas plaše.

1. Developer mora znati sve

Još jedna popularna zabluda tiče se sposobnosti developera da obavi sve programerske zadatke. Iako su pojedinci izuzetno dobro obučeni, ovaj zahtev ne važi za sve. Čak i početnici u web razvoju mogu kreirati funkcionalnu web stranicu.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

2. Dopadljivost naslovne stranice je ključna za uspeh

Kao prvi sadržaj sa kojim će se posetioci sresti, takozvana „home" stranica mora biti dopadljiva. Međutim, dopadljivost nije glavni izvor saobraćaja. Angažman posetilaca je mnogo važniji, a tu ulogu igraju funkcionalnost i sadržaj. Lepota je samo jedan od elemenata koji doprinosi uspehu stranice, ali ga ne određuje.

3. Web razvoj je jednostavan

Većina neupućenih razume web razvoj kao puko pravljenje izgleda web sajta. Web razvoj zapravo podrazumeva mnogo više. Primera radi, tu su web inženjering, dizajn i razvoj sadržaja.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

4. Optimizacija sajta za pretraživače nije neophodna

Mnogi smatraju da SEO optimizaciju nije neophodno uzeti u obzir prilikom procesa razvoja. Uvreženo mišljenje je da se SEO ne razmatra dok ne dođe do kreiranja sadržaja za stranicu ili blog. Istina je drugačija. Od prvog trenutka razvoja sajta neophodno je postarati se da optimizacija bude jedan od ciljeva web razvoja.

5. E-commerce web stranice su skupe

Poslednji mit na listi tiče se cene razvoja elektronskih trgovina. Uvreženo mišljenje je da je ova vrsta web stranica skupa. To, međutim, ne mora biti nužno. Troškove određuju funkcionalnosti, dizajn i izgled. Što je web sajt kompleksniji, to je i skuplji.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Najzad, o tome koliko je vremena potrebno da bi se ovladalo veštinama web razvoja postoji više različitih mitova. Dok neki misle da je nekoliko nedelja dovoljno da se nauče osnove, drugi tvrde da bez završenog fakulteta nije moguće baviti se poslom developera. Istina je negde između. Obuke u trajanju od jedne godine preduslov su da se kao profesionalac otisnete u svet web razvoja.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track