KAKO DO POSLA U IT SEKTORU? 7 saveta za sve koji razmatraju karijeru u razvoju softvera
Foto: Tim Edukacija

Razmišljate o karijeri u razvoju softvera?

KAKO DO POSLA U IT SEKTORU? 7 saveta za sve koji razmatraju karijeru u razvoju softvera

Edukacija -

Softversko inženjerstvo je jedna od najtraženijih i najbrže rastućih oblasti današnjice. Sve više ljudi želi da se obrazuje za ovu struku i tako postane deo industrije koja donosi inovacije i tehnološki napredak.

Međutim, put do uspeha u ovom polju može biti prepun izazova. Oni počinju sa pitanjima kakvo je – kako se možete pripremiti za školovanje za softverskog inženjera. Koje su najbolje opcije za obrazovanje? Kako se izboriti za prvu poziciju posle završetka školovanja?

U nastavku teksta pronaći ćete nekoliko saveta za sve one koji žele da se obrazuju i uspešno započnu karijeru u jednoj od najdinamičnijih oblasti na tržištu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Steknite osnovna znanja o računarstvu

Pre nego što počnete da se obrazujete za razvoj softvera, potrebno je da imate osnovno razumevanje o tome kako računari funkcionišu i kako se koriste programski jezici. To uključuje poznavanje osnova računarske arhitekture, logike i strukture programskih jezika.

Od vas se neće očekivati da poznajete sve detalje, ali će vam biti daleko lakše da pratite obuku ukoliko već baratate osnovnom terminologijom.

Izaberite pravi programski jezik

Postoji mnogo programskih jezika koji se koriste u razvoju softvera i svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Pre nego što se opredelite za jedan od njih, važno je da razmislite o tome šta želite da radite i koji jezik vam najviše odgovara da biste u tome bili uspešni.

Ako želite da programirate za web, možete naučiti PHP, dok će vam za kompleksnija rešenja biti potreban jezik poput Jave.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Steknite praktično iskustvo

Kao i u mnogim drugim oblastima, i u razvoju softvera iskustvo je ključno. Stoga, pokušajte da steknete što više praktičnog iskustva kroz projekte, radionice i interne programe. To će vam pomoći da se bolje pripremite za posao i da se lakše uklopite u tim.

U skladu sa tim birajte ne samo firmu u koju ćete se prijaviti kada se otisnete u inženjerske vode, već i obrazovnu instituciju koja može da vam ponudi i taj aspekt obrazovanja.

Razvijajte svoje znanje i veštine

Razvoj softvera je dinamična oblast koja se stalno menja i napreduje. Stoga je važno da stalno unapređujete i svoje znanje i veštine kroz edukaciju i čitanje stručne literature. To će vam pomoći da ostanete konkurentni na tržištu rada i da budete spremni za nove izazove.

Koristite blogove kao što su Stack Overflow ili GitHub, jer će vam u poslu oni biti od velike važnosti za uspeh projekata na kojima radite.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pridružite se zajednici programera

Postoje mnoge online, ali i offline zajednice programera koje okupljaju ljude iz tog polja. Pridružite se jednoj od njih i razmenjujte ideje, savete i iskustva sa drugima. To će vam pomoći da se bolje upoznate sa poslom i da se lakše prilagodite zahtevima tržišta.

Primera radi, budite aktivni na portalu Reddit, gde se okupljaju stručnjaci sa kojima delite interesovanja, ali i usmerenje, i povežite se sa njima unapred.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Radite na svojim komunikacionim veštinama

Uprkos uvreženom stereotipu o prgrameru samotnjaku, kao softverski ineženjer morate biti u stanju da jasno izrazite svoje ideje i da efikasno sarađujete sa drugima u timu. Stoga, radite i na svojim komunikacionim veštinama i naučite da efektivno komunicirate sa kolegama, mentorima i klijentima.

Razvijajte svoje liderske sposobnosti

Ako ne želite da se vaša softverska karijera završi samo na poziciji programera, važno je da razvijate liderske sposobnosti. Vođenje timova, brzina donošenja odluka, komunikacija sa različitim nivoima menadžmenta i razumevanje poslovnog okruženja jesu samo neke od njih.

Razvijanje liderskih sposobnosti može da vam otvori vrata za napredovanje u karijeri i da vam pomogne da se izdvojite u svom polju.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da postanete uspešan programer

Svaki put počinje jednim korakom, pa čak i oni najteži. Ali ako taj prvi korak bude pravi, put uopšte ne mora biti težak, već vam može omogućiti da ispunite svoje snove. Zato donesite pravu odluku. Ne gubite vreme na kursevima od po nekoliko meseci. Investirajte vreme u svoju edukaciju i uložite bar godinu dana u unapređenje svojih znanja i iskustva kroz teorijsku, ali i praktičnu obuku.

Upišite obuku za razvoj softvera i postanite ekspert kog će svako želeti u svom timu.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track