VEŠTINE KLJUČNIH PROFESIONALACA ZA USPEH KOMPANIJE: Na ovih 7 zahteva svaki HR menadžer mora da odgovori
Foto: Tim Edukacija

Veštine i sposobnosti za uspeh u sektoru ljudskih resursa

VEŠTINE KLJUČNIH PROFESIONALACA ZA USPEH KOMPANIJE: Na ovih 7 zahteva svaki HR menadžer mora da odgovori

Edukacija -

Ljudski resursi (HR) su ključni sektor u svakoj organizaciji odgovoran za upravljanje zaposlenima i za njihov razvoj. Pošto su ljudi okosnica svake organizacije, HR profesionalci igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju uspeha organizacije tako što upravljaju svim aspektima kadrovske politike – od regrutovanja i selekcije, preko odnosa sa zaposlenima, dizajna paketa kompenzacija i beneficija, obuka i razvoja zaposlenih, sve do upravljanja produktivnošću i motivacijom i izborom tehnologije koja će im olakšati rad.

Funkcija sektora ljudskih resursa je da obezbedi da organizacija ima prave ljude, u pravim ulogama, u pravo vreme, i sa pravim veštinama i načinom razmišljanja za postizanje svojih ciljeva.

Ako ste razmišljali o tome da i sami postanete HR menadžer, pročitajte koje su ključne tehničke veštine koje morate imati.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Regrutacija i selekcija

HR profesionalci moraju biti u stanju da efikasno identifikuju, privuku i izaberu najbolje kandidate za otvorene pozicije u organizaciji. Ovo zahteva razumevanje potreba organizacije, kao i sposobnost da se efektivno komunicira sa kandidatima i pravi procena koja će doprineti razvoju kompanije i njenom rastu.

Odnosi sa zaposlenima i medijacija

Od menadžera za ljudske resurse se takođe očekuje da rešavaju konflikte i probleme koji mogu nastati između zaposlenih i menadžmenta. Ovo zahteva razvijene veštine komunikacije i pregovaranja, kao i sposobnost posredovanja u sporovima i u pronalaženju obostrano korisnih rešenja.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kompenzacije i beneficije

Stručnjaci koji se bave HR-om moraju imati dobro razumevanje finansijskih paketa, ali i dodatnih pogodnosti koje kompanija nudi zaposlenima, uključujući strukture plata i bonusa, planove za penzionisanje i slične aspekte poslovanja.

Oni moraju znati kako da na najbolji način saopšte ove uslove zaposlenima i pomognu im u upravljanju beneficijama.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Obuka i razvoj

HR profesionalci takođe moraju posedovati sposobnost da identifikuju potrebe za obukom i razvojem zaposlenih i osmisle odgovarajuće programe da zadovolje te potrebe.

Ovo zahteva razumevanje ciljeva i zadataka organizacije, kao i veštine da se kreiraju i realizuju obuke koje će dovesti zaposlene na nivo potreban da se ti ciljevi ostvare.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Usklađenost sa zakonima

Stručnjaci za ljudske resurse moraju biti upoznati sa različitim zakonima i propisima koji se primenjuju i odnose na samu organizaciju, uključujući one vezane za diskriminaciju, uznemiravanje, platu i radno vreme i slično.

Oni moraju biti u stanju da obezbede poštovanje ovih zakona i propisa, spremni da preduzmu odgovarajuće mere kada je to potrebno.

Praćenje razvoja tehnologije

HR timovi svih velikih organizacija koriste veliki broj alata u svakodnevnom radu. Zato i profesionalci koji se bave tim poslom moraju biti upoznati sa različitim tehnologijama i sistemima.

Među njima su sistemi za praćenje kandidata, informacioni sistemi ljudskih resursa i sistemi za upravljanje produktivnošću.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Meke veštine

Pored navedenih tehničkih veština, HR profesionalci moraju da poseduju i niz mekih veština kao što su komunikacijske i međuljudske veštine, strateško razmišljanje, brzo donošenje odluka, rešavanje problema, prilagodljivost, emocionalna inteligencija, liderstvo i upravljanje vremenom.

Ove veštine su ključne za izgradnju čvrstih odnosa sa zaposlenima, upravljanje konfliktima i donošenje strateških odluka koje su u skladu sa ciljevima organizacije. Posedovanje kombinacije tehničkih i mekih veština je od suštinskog značaja za uspeh HR profesionalaca.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

U današnjem brzom i vrlo promenljivom poslovnom okruženju više nego ikada ranije je za HR stručnjake važno da kontinuirano razvijaju svoje tehničke veštine kako bi ostali konkurentni.

Ovo se može postići na različite načine, kao što je posećivanje konferencija relevantnih za vašu oblast, učešće u onlajn predavanjima ili sticanje profesionalnih sertifikata. Da biste zaista bili dobar kandidat koga sve kompanije žele, morate zaobići kratke kurseve i izdvojiti barem 12 meseci za intenzivan trening. Zato upišite jednogodišnju obuku za upravljanje u ljudskim resursima i postavite stabilnu osnovu za dalje napredovanje u karijeri.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track