NEZADOVOLJSTVO U PRIŠTINI NA VRHUNCU: Kurtija ruše zbog ZSO, on pokušava da okrivi Beograd!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia, AP Olivier Matthys

napeto na kim

NEZADOVOLJSTVO U PRIŠTINI NA VRHUNCU: Kurtija ruše zbog ZSO, on pokušava da okrivi Beograd!

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nakon održanih pregovora u Ohridu na kojima se obavezao da će formirati ZSO, našao se u velikom problemu u Prištini, jer većina opozicionih stranaka traži njegovu ostavku, najavljuju proteste, a dobija i otvorene pretnje. Analitičari za Kurir kažu da su Kurtijeva ostavka i raspisivanje izbora na KiM u ovom trenutku maltene izvesni, ali da to ne bi moglo nikako da utiče na formiranje ZSO, odnosno na izbegavanje ispunjavanja ove obaveze.

Po starom običaju

Kosovska opozicija zamera Kurtiju što je iz Ohrida otišao bez uzajamnog priznanja, na čemu je maltene zasnivao svoju politiku svih ovih godina. Posebno se kritikuje obaveza koju je Kurti preuzeo da odmah formira ZSO.

Kurti, već po svom starom dobrom običaju, juče je pokušao opet da okrivi srpsku stranu, rekavši da je plan implementacije sporazuma trebalo da počne od ponedeljka, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije.

- U planu implementacije stoji da postoji rok kada treba da počne primena sporazuma. Osnovni sporazum i plan implementacije su usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka ništa ne sprovodi. Član 7 osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija je koja vrlo verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina - pokušao je da se vadi Kurti.

S njim ili bez njega

Analitičar Dušan Janjić kaže da su novi parlamentarni izbori na Kosovu izvesni maltene od prošle godine i od barikada i da je kampanja tamo već uveliko u toku.

- Očigledno je da trenutna tzv. vlada na Kosovu gubi podršku već mesecima, ljuta Kurtijeva opozicija mu zamera ono što bi i sama bila u obavezi da prihvati. Najbolje da se kriza te vrste ne produbljava, već da se održe izbori i da se reši pitanje ko predstavlja srpsku zajednicu u parlamentu. S druge strane, izbori na Kosovu ne bi ni na jedan način uticali na tok pregovora s Beogradom. Nastavili bi se pregovori s vladom u tehničkom mandatu i specijalnim timovima koji su formirani za to. Kurti nema više gde da pobegne od obaveza koji je prihvatio, a nema ni resursa. Eskobar je davno rekao: ZSO će se formirati s Kurtijem ili bez njega i smena vlasti im neće dozvoliti da pobegnu od svojih obaveza - smatra Janjić.

Prof. Boris Bratina sa Univerziteta u Prištini kazao je za Kurir TV da se Kurti nalazi u nezgodnoj situaciji, jer se plaši da će ga "Amerikanci pustiti niz vodu". Jelena Pronić

Antonio Guteres: Pozdravljam sporazum Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozdravio je sporazum Beograda i Prištine "o putu normalizacije odnosa" i istakao da strane moraju da rade "brzo" i "u dobroj veri" da "materijalizuju sve svoje obaveze iz dogovora". Guteres je naveo da će ispunjavanje dogovora doneti dobrobit svima i naglasio da međunarodna organizacija ostaje posvećena podršci sprovođenju sporazuma koji proizilaze iz dijaloga između Prištine i Beograda, uz posredovanje EU.

Bivši Kurtijev savetnik: Baciću mu Molotovljev koktel na kuću

Bivši savetnik kosovskog premijera Škeljzen Gaši kazao je juče da će "gađati njegovu kuću Molotovljevim koktelom ako bude formirao ZSO", prenosi Zeri.

- Mi ovde svi znamo da čitamo i pišemo. Ako ispadne da Kurti u završnom dokumentu predvidi ovlašćenja za Srbe, koja su ista sa sporazumom iz 2013. i 2015, onda se neću zadržati na kritikama u studiju, niti na protestima. Otići ću i pored njegove kuće u naselju Taslidže baciti Molotovljeve koktele - kazao je Gaši.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track