VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: AI i nove pozicije na tržištu rada
Foto: Promo

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: AI i nove pozicije na tržištu rada

Edukacija -

Rad sa veštačkom inteligencijom (AI) predstavljaće jednu od najvažnijih veština na tržištu rada u vrlo bliskoj budućnosti. Očekuje se da će u narednih pet godina broj poslova koji zahtevaju poznavanje rada sa veštačkom inteligencijom porasti za čak 71%.

Pomalo neočekivano, budućnost u Srbiju je već stigla.

Internacionalna kompanija LINKgroup, koja uspešno posluje na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Ukrajine, Republike Moldavije i Sjedinjenih Američkih Država, osnivač je jedinstvene zajednice LINK edu Alliance, u čijem su sastavu prestižne obrazovne ustanove svih nivoa: Savremena osnovna škola, Savremena gimnazija, International School, Allison Academy, Srednja škola za informacione tehnologije (ITHS), Visoka škola strukovnih studija za IT (ITS), Fakultet savremenih umetnosti, ITAcademy, BusinessAcademy i InternetAcademy. LINKgroup i LINK edu Alliance već uveliko primenjuju veštačku inteligenciju u svom svakodnevnom radu, sprovode istraživanja o potencijalima ove tehnologije i već godinu dana sa velikim uspehom koriste AI u obrazovanju.

Nikola Subotić, generalni menadžer LINKgroupa, ističe da ova kompanija od svog osnivanja nikada nije čekala da budućnost dođe do nje, već je uvek predvodila tu budućnost i hrabro išla u susret inovacijama:

– Mi u LINKgroupu verujemo da budućnost nije nešto što će nam se dogoditi, već nešto što ćemo stvoriti. Otuda u radu svih institucija koje okuplja naša kompanija negujemo savremene pristupe i podstičemo inovacije. Konkretno, AI servisi su sada već neko vreme sastavni deo našeg svakodnevnog rada, a posebno važnu ulogu imaju u našim future-ready školama i obrazovanju dece.

Kompanija koja već traži stručnjake koji će raditi sa veštačkom inteligencijom

Kada je reč o obrazovanju, već četvrt veka kompanija LINKgroup upotrebom savremene tehnologije i modernim načinom poslovanja ne samo da prati svetske trendove već ih i predvodi.

Otuda je reč o jednoj od prvih kompanija u Srbiji koje posvećeno rade sa veštačkom inteligencijom. Još pre godinu dana škole u sastavu ove kompanije sa velikim uspehom su u nastavu uvele veštačku inteligenciju, koja pomaže da se kroz automatizaciju nastavničkih obaveza sva pažnja nastavnika usmeri na učenike. Takođe, Savremena osnovna škola prva je ustanova tog tipa u kojoj kao nastavnik-asistent radi humanoidni (AI) robot Pepper.

Osim toga, u okviru svojih istraživačkih centara, poput Instituta za moderno obrazovanje, kompanija LINKgroup sprovodi važna istraživanja o ulozi, funkciji i perspektivama veštačke inteligencije u obrazovanju. Jedno takvo opsežno istraživanje obuhvatilo je čak 770 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, a potom su usledila i istraživanja koja se tiču rezultata veštačke inteligencije u nastavi na primeru robota Peppera u koja su uključene i druge obrazovne institucije u okviru LINKgroupa / LINK edu Alliance.

Takođe, veštačka inteligencija je sastavni deo poslovne podrške i drugih organizacionih procesa koji se odvijaju u LINKgroupu.

To znači da ova kompanija uveliko traži stručnjake koji poseduju sposobnost rada sa veštačkom inteligencijom. O tome govore i nova radna mesta za pozicije stručnjaka u oblasti veštačke inteligencije.

Pored budućih oglasa za nove stručnjake, koje najavljuju iz LINKgroupa, ova kompanija sprovodi i obuku svojih zaposlenih za AI pozicije, a u planu su i obuke za sve zainteresovane koje bi pomogle kandidatima da steknu ove visoko tražene veštine.

Kako je kompanija LINKgroup uvek u toku sa svetskim trendovima, po strukturi njenih zaposlenih, odnosno znanjima i veštinama koje poseduju, mogu se jasno uočiti trenutni trendovi kada je reč o tržištu rada.

Veštačka inteligencija stvara nove poslove

Mnogi ljudi su pomalo zabrinuti da će im ekspanzija AI tehnologije ugroziti radna mesta. Međutim, i na primeru kompanije LINKgroup možemo videti da to nije slučaj.

Zapravo, iako će AI možda ukinuti neke radne pozicije, stručnjaci predviđaju da će upotreba ove tehnologije takođe stvoriti veliki broj novih radnih mesta.

Naime, već sada mnoge kompanije u svetu koriste veštačku inteligenciju u različitim oblastima – od proizvodnje i transporta, preko zdravstva i finansija, pa sve do obrazovanja i marketinga. AI može brzo da obradi veliku količinu podataka, da automatizuje mnoge radne procese, donese značajne uštede i pruži uvide koji će kompanijama pomoći da donose prave odluke.

To znači da su kompanije u potrazi za stručnjacima koji poseduju znanja i veštine za rad sa ovom naprednom tehnologijom kao što su programeri, inženjeri za mašinsko učenje, stručnjaci za analizu podataka, istraživači, ali i pisci, umetnici i digitalni marketari.

LINKgroup: uvek u korak s vremenom

Stručnjaci se slažu da će veštačka inteligencija u budućnosti igrati važnu ulogu i da će neke od najtraženijih pozicija biti povezane upravo sa radom sa ovom tehnologijom.

Kompanija LINKgroup pokazala je koliki su potencijal i uloga veštačke inteligencije u savremenom obrazovanju i poslovanju i koliko raste potreba za ovim profilom stručnjaka.

Iz kompanije poručuju da ne treba da se plašimo AI-ja, već da treba da naučimo da ovu tehnologiju upotrebljavamo na najbolji mogući način. Stoga su rešili da svoje kompanijske resurse usmere ne samo na implementaciju veštačke inteligencije u radne procese već i na edukaciju svih zainteresovanih za rad sa novim tehnologijama. Tako se uskoro očekuje objavljivanje interaktivnih kurseva za rad sa veštačkom inteligencijom u različitim oblastima, a kompanija u okviru Centra za razvoj karijere, jednog od svojih ogranaka, već uveliko sprovodi predavanja i radionice o primeni servisa veštačke inteligencije u svakodnevnom životu, radu i nastavi.

Pratite LINKgroup i među prvima zakoračite u budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track