„Kanari vorf“ - četvrt vredna 2,6 milijardi funti
Foto: Rojters

Finansijski megapolisi

„Kanari vorf“ - četvrt vredna 2,6 milijardi funti

Financial Times -
Investicioni fond iz Katara i kanadski „Brukfild“ nakon tri meseca pregovora novi su vlasnici jednog od najpoznatijih poslovnih kvartova u svetu - simbola kapitalističke privrede u Britaniji

Poslovnu četvrt „Kanari vorf“ (Canary Wharf) u istočnom Londonu, koja je jedan od finansijskih centara sveta, preuzimaju kupci iz Katara i kanadskog investicionog fonda „Brukfild“ (Brookfield), pošto njeni vlasnici posle tri meseca borbe ipak nisu uspeli da se odbrane od ponude vredne 2,6 milijardi funti.

Projekat „Kanari vorf“, koji je započet krajem osamdesetih godina, prema zamisli Pola Rajhmana (Paul Reichmann), vlasnika međunarodne kompanije za izgradnju nekretnina „Olimpija i Jork“ (Olympia & York), i uz podršku tadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, pretvorio je zapuštene dokove istočnog Londona u još jedan poslovni kvart (pored čuvenog Sitija) i simbol kapitalističke privrede moderne Britanije.

Iako je u početku bilo finansijskih problema - matična kompanija „Olimpija i Jork“ bankrotirala je 1992. godine - nekretnine u ovoj četvrti postale su magnet za investitore.

Trijumf „Brukfilda“ i Državnog investicionog fonda Katara (QIA) označio je kraj druge bitke za vlasništvo nad novoizgrađenim poslovnim kulama. U prethodnom preuzimanju 2003. godine, njujorški magnat Sajmon Glik (Simon Glick) dostavio je bolju ponudu od Rajhmana, koji je tada imao podršku „Brukfilda“.

Prošle srede, međutim, Odbor kompanije „Songberd“ (Songbird), većinskog vlasnika „Kanari vorfa“, objavio je da su Glik i drugi akcionari - investiciona banka „Morgan Stenli“ (Morgan Stanley) i Kineska investiciona korporacija (China Investment Corporation) - pristali da prodaju svoj udeo „Brukfildu“ i katarskom investicionom fondu.

Ovo je bio iznenađujući potez, budući da su pre samo dve nedelje članovi odbora pozvali akcionare da ne prodaju svoj deo.

Odbor „Songberda“ ostao je pri stavu da je ponuda od 350 penija po akciji previše niska u odnosu na stvarnu vrednost kompanije, ali je ipak preporučio manjinskim ulagačima da je prihvate, imajući u vidu da su najveći akcionari podržali ovaj potez i da nema druge ponude na vidiku.

Katarski investicioni fond već poseduje udeo od 28,6 odsto u „Songberdu“, a „Brukfild“ je vlasnik 22 odsto akcija njene zavisne kompanije „Kanari vorf grup“ (Canary Wharf Group, CWG).

Kupci nameravaju da pojednostave vlasničku strukturu ovih kompanija.

„Kanari vorf grup“ mogao bi da bude pretvoren u specijalizovani investicioni fond za nekretnine, koji bi se kotirao na berzi. Takva struktura bi omogućila značajno smanjenje poreza na dividende, koje se isplaćuju akcionarima, kažu dobro obavešteni izvori.

Predsednik i izvršni direktor „Kanari vorf grupe“, ser Džordž Jakobesku (Sir George Iacobescu), član prvobitnog tima koji je izgradio ovaj kvart, ostaje u kompaniji, a ako bi odlučio da proda svoje akcije, zaradio bi tri miliona funti.

I „Brukfild“ i katarski investicioni fond poseduju i druge zgrade u blizini - QIA je oborila sve rekorde kada je platila 1,1 milijardu funti za kulu HSBC u „Kanari vorfu“ prošle godine - i može se desiti da požele da i njih uključe u portfolio „Kanari vorf grupa“, tvrde upućeni izvori.

Uloga koju je „Brukfild“ odigrao u ovoj pobedi došla je prekasno za njihovog starog saveznika Rajhmana, koji je umro 2013. godine.

„Pol Rajhman sve ovo gleda negde sa neba i smeši se“, kaže jedan od učesnika u ovom poslu.

Ser Džodž Jakobesku
Ser Džodž Jakobesku

Kate Allen

Arash Massoudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track