Najnovije vesti

„Dežurni krivci“ spotiču napredovanje žena
Foto: Shutterstock

Problem CFO

„Dežurni krivci“ spotiču napredovanje žena

Financial Times

Lovci na talente biraju kadrove koji već imaju iskustvo na traženoj poziciji, umesto da se dodatno potrude i pokušaju da otkriju novu generaciju zvezda u usponu

Sve raširenija praksa da se na mesta finansijskih direktora postavljaju stručnjaci koji su tu funkciju već obavljali u drugim kompanijama otežava napore da se poveća broj žena u izvršnim odborima najvećih britanskih kompanija, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

„Lovci na talente se uglavnom drže tradicionalnih metoda i skloni su biranju kadrova iz redova „dežurnih krivaca“, odnosno osoba koje već imaju iskustvo na traženoj poziciji, umesto da se dodatno potrude i pokušaju da otkriju novu generaciju zvezda u usponu. Time se produžava i tradicionalni obrazac rodne nejednakosti“, kaže Veriti Smit (Verity Smith), partner u agenciji za pronalaženje kadrova „Hedli Mej“ (Hedley May).

U sto najvrednijih britanskih kompanija koje ulaze u sastav berzanskog indeksa FTSE 100 samo 12 finansijskih direktora su žene, što je za jedan manje od stanja prošle godine i tek za jedan više od 11, koliko ih je bilo 2012. godine. Rodni jaz je skoro isto toliko dubok i kad je reč o drugim izvršnim pozicijama u oblasti finansija, s obzirom na to da su dve trećine finansijskih kontrolora i internih revizora, kao i četiri petine blagajnika, muškarci.

Od ukupno 67 novopostavljenih finansijskih direktora u kompanijama u sastavu indeksa FTSE 100 tokom proteklih pet godina samo deset su bile žene. Među njima su Džuli Braun (Julie Brown) iz modne kuće „Barberi“ (Burberry), Karen Vits (Karen Witts) iz maloprodajnog lanca „Kingfišer“ (Kingfisher), Džesika Ul (Jessica Uhl) iz naftne i gasne kompanije „Rojal dač šel“ (Royal Dutch Shell) i Helen Vir (Helen Weir) iz trgovinskog lanca „Marks end Spenser“ (M&S). Virova je prethodno obavljala funkciju finansijskog direktora grupacije u kompanijama „Džon Luis“ (John Lewis), „Kingfišer“ i „Lojds“ (Lloyds).

Smitova ukazuje da takvo stanje još više pogoršava sve prisutnija praksa da se na mesta finansijskih direktora postavljaju osobe koje su tu istu funkciju obavljale negde drugde, umesto da se šansa pruži kandidatima iz sopstvene kompanije.

U protekle četiri godine, broj finansijskih direktora koji su došli iz drugih kompanija gde su obavljali istu funkciju porastao je sa 30 na skoro 70 odsto, pokazuju podaci „Hedli Mej“. Mnogi od njih su prethodno radili u drugim kompanijama u sastavu indeksa FTSE 100 ili FTSE 250, dok su od ukupno četiri kandidata koja su unapređena na tu poziciju unutar kompanije dve bile žene.

„Mnoge kompanije su previše lenje po pitanju izgradnje sopstvenog sistema unapređenja unutar organizacije ili daljeg karijernog razvoja žena na nižim pozicijama“, kaže Brenda Trenauden (Brenda Trenowden), predsednica Kluba 30%, koji vodi kampanju za povećanje broja žena na rukovodećim mestima. „Uspešne kompanije imaju izvršne direktore i ljude na drugim rukovodećim mestima koji ozbiljno podržavaju ideju o promeni internih procesa kako bi se rešio problem nedovoljne zastupljenosti žena na najvišim upravljačkim pozicijama.“

Izveštaj o ženama u izvršnim odborima „Vumen on bords“ (Women on Boards) prvi put je objavljen 2012. godine, a njegovi autori, Filip Hempton (Philip Hampton) i Helen Aleksander (Helen Alexander), postavili su cilj od 33 odsto žena u izvršnim odborima kompanija u okviru berzanskog indeksa FTSE 100, kao i među zaposlenima koji su direktno odgovorni tim odborima, do 2020. godine. Da bi ispunile ovaj cilj, sto najvrednijih britanskih kompanija će u naredne tri godine morati da pronađe još 21 ženu koja će obavljati funkciju finansijskog direktora, kaže Smitova, dodajući da će mnoge od njih morati da dođu iz grupe od 128 finansijskih kontrolora i finansijskih direktora pojedinačnih ogranaka kompanija u sastavu indeksa FTSE 100.

„Iz tog razloga je proaktivni karijerni razvoj i ulaganje u dalju obuku i obrazovanje ovih žena od apsolutno ključnog značaja. S druge strane, odbori moraju biti voljni da zaustave trend lateralnog zapošljavanja i da preuzmu rizik tako što će unaprediti najbolje kandidate unutar svojih organizacija“, dodaje ona.

Nedovoljna zastupljenost žena među finansijskim rukovodiocima vodećih kompanija nije ograničena samo na Veliku Britaniju. Podaci američke kompanije MSCI pokazuju da je, krajem septembra, od 2.470 velikih globalnih kompanija samo 203 imalo ženu na poziciji finansijskog direktora, što je tek nešto više od osam odsto, ali i više od 6,8 odsto, koliko je zabeleženo 2015. godine. Pored toga, žene su 2016. godine obavljale oko 3,6 odsto glavnih izvršnih funkcija, što je porast u odnosu na 3,2 odsto prethodne godine.

Iako se za poslednjih sedam godina broj žena na rukovodećim pozicijama u 350 najvećih javnih preduzeća u Evropi više nego dvostruko povećao, one i dalje zauzimaju jedva četiri odsto vodećih funkcija, pokazalo je istraživanje objavljeno u septembru.

 

Sarah Gordon, Business Editor

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...