OEBS: Nismo tražili poništenje izbora u severnoj Mitrovici

Lokalni izbori na KiM

OEBS: Nismo tražili poništenje izbora u severnoj Mitrovici

Politika -
Zbog zabrinutosti za bezbednost osoblja, od Centralne izborne komisije (CIK) zatražili smo dozvolu da zatvorimo preostala izborna mesta u tri opštine pre vremena. Nikada OEBS nije tražio poništavanje glasanja, kao što su se pojavile informacije", kazao je on, ističući da je CIK odgovorio da OEBS preuzme izborni materijal i prosledi ih njima

KOSOVSKA MITROVICA - Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Žan Klod Šlumberže istakao je da ova organizacija nije tražila poništavanje lokalnih izbora u severnoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mesta posle incidenta.

Šlumberže je, na konferenciji za novinare u južnom delu Kosovske Mitrovice, objasnio da je OEBS bio uključen u poslednju fazu olakšavanja prvog kruga izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Izborni proces, kazao je on, bio je uspešan na celom severu do 17 časova, do napada koja su usledila na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, odziv birača bio je 22 odsto u Leposaviću, 22 odsto u Zubinom Potoku i 11,21 odsto u Zvečanu.

Šef Misije OEBS naveo je da su u severnoj Mitrovici maskirani ljudi upali u školi "Sveti Sava", gde su uništili glasačke kutije, napali osoblje i bacili suzavac.

Slično se, prema njegovim rečima, desilo i u Tehničkoj i Medicinskoj školi.

Zbog napada OEBS je bio primoran da izađe sa severa, gde je kasnije dobio informaciju i o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Situacija se pogoršala i u Zvečanu, gde su napadnuta dva vozila OEBS, kazao je Šlumberže.

"Zbog zabrinutosti za bezbednost osoblja, od Centralne izborne komisije (CIK) zatražili smo dozvolu da zatvorimo preostala izborna mesta u tri opštine pre vremena. Nikada OEBS nije tražio poništavanje glasanja, kao što su se pojavile informacije", kazao je on, ističući da je CIK odgovorio da OEBS preuzme izborni materijal i prosledi ih njima.

"Mi smo u posedu izbornog materijala iz tri opštine i on će biti prosleđen u Centar za prebrojavanje glasova", najavio je šef misije OEBS na Kosovu.

Šlumberže je objasnio da su izborni materijali iz tri opštine obezbeđeni, ali ne i iz severne Mitrovice, pošto je u tom delu puno toga uništeno usled napada.

Prema njegovim rečima, da li je izborni proces uspešan odlučiće CIK, koji će validirati rezultate onoga što je prosleđeno od materijala.

"Moramo da čekamo da se proces završi", kazao je on.

Šlumberže je ocenio da OEBS nije bio neuspešan, jer je pomogao organizaciju izbora, svi njegovi timovi su od jutra sarađivali sa izbornim odborima, i uradili sve što je bilo moguće dok nasilje nije postalo opasno.

Portparol misije OEBS na Kosovu Nikola Gaon podsetio je da bezbednost nije bila u nadležnosti OEBS, i da su za to bili zaduženi Kosovska policija, Euleks i Kfor.

U vezi izbornog materijala u severnoj Mitrovici, on je kazao da osoblje OEBS nije bilo u mogućnosti da ga obezbedi, i da je teško reći koja je sudbina tog materijala.

Na pitanje da li je bilo, kao što je ukazivano u više navrata tokom dana, slučajeva onemogućavanja srpskih birača da glasaju koristeći srpska dokumenta za identifikaciju, Gaon je rekao da je bilo izveštaja o takvim slučajevima.

On je ukazao da je u briselskom sporazumu stajalo da će svi validni dokumenti biti prihvaćeni i da je to trebalo da bude praksa.

Ispred restorana u južnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je održana konferencija za novinare, OEBS je parkirao dva vozila koja su bila kamenovana u Zvečanu.

Na oba vozila razbijena su stakla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track