RUŽIĆ: Pregovarački okvir za EU biće u interesu Srbije

Uveravanja iz Berlina

RUŽIĆ: Pregovarački okvir za EU biće u interesu Srbije

Politika -
Države članice EU žele da pregovarački okvir ne otežava, već ubrza i dinamizuje put i proces pristupanja Srbije ka EU, kaže ministar za evropske integracije

BEOGRAD - Sve države članice EU i Srbija imaju zajednički cilj - Srbija u EU, a pregovarčki okvir biće u interesu Srbije, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić."Države članice EU žele da pregovarački okvir ne otežava, već ubrza i dinamizuje put i proces pristupanja Srbije ka EU", rekao je Ružić.

On je rekao da je u Berlinu dobio uverevanja da će pregovarački okvir biti u interesu Srbije. "Takve signale smo dobili zvanično u Berlinu, Londonu i svim državama članicama. Pregovarački okvir rade države članice, taj dokument opredeljuje sam okvir pregovaranja države koja pristupa Evropskoj uniji", objasnio je Ružić.

Pregovarački okvir, kako je kazao, biće usvojen 20. decembra.On je ukazao da je svaka država koja je pristupala EU imala svoje specifičnosti, pa tako i Srbija.Kako je kazao, proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biće važan proces u pristupanju.Što se tiče administrativnih kapaciteta i potencijala, Srbija je na visokom nivou, možda na boljem nego bilo koja država koja je prustupala EU, rekao je Ružić.

On je dodao da je važno da nema nikakvih novih uslova i da predstoji dalja implementacija Briselskog sporazuma.On je rekao da su reakcije iz Evrope na incidente koji su se dogodili tokom lokalnih izbora na Kosovu osuđujuće.

"Važno je da svi shvataju da odgovornost leži na akterima implemetacije Briselskog sporazuma, dakle odgovornost nosimo svi zajedno zašto je došlo do incidenata. Nadam se da će 17. novembra na ponavljanju izbora biti redovna procedura izbornog ciklusa", kazao je on. On je ukazao na to da je važno to što je vlada apelovala na građane da izađu na izbore.

"Ako na primer želimo da odlučujemo o sudbini Kosovske Mitrovice onda svi građani treba da izađu na izbore", poručio je Ružić.Na pitanje kada bi mogla da se održi Međuvladina konferencija, do kraja godine ili tokom januara iduće godine, Ružić je naveo da bi za Srbiju najviše značilo da ona bude održana već nakon 20. decembra."Još ne postoji konsenzus sa tim pitanjem, ostalo je još stvari da uradimo u implementaciji Briselskog sporazuma, pre svega da preskočimo prepreku u Mitrovici...rešimo pitanje carina, policije...To su paralelni procesi koji su veoma intenzivni, puni izazova i verujem da neće biti ugrožena Međuvladina konferencija ni na koji način kad god bila održana", rekao je Ružić.

Ministar se osvrnuo i na borbu protiv huligana na stadionima, koju su najavili premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić."Podržavam borbu porotiv huligana. Ona treba da bude sistematska, brza i efikasna. Oni koji žele da navijaju njima je mesto na stadionima, huliganima nije mesto tamo", naveo je Ružić.

http://www.youtube.com/watch?v=oS2g4-aBqZo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track