SVEDOK HRVATSKE: Sonja Biserko protiv Srbije po tužbi za genocid

Pred tribunalom u Hagu

SVEDOK HRVATSKE: Sonja Biserko protiv Srbije po tužbi za genocid

Politika -
Ne mogu da pričam o tome, bilo je sve što je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji želela da kaže

ZAGREB - Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, biće svedok Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, saznaje se nezvanično. Kako navodi izvor, Biserko je jedan od tri svedoka koje je do sada prijavio hrvatski pravni tim.

Biserkova nije želela ni da potvrdi ni da demantuje ova saznanja.

"Ne mogu da pričam o tome", bilo je sve što je rekla predsednica Helsinškog odbora.

Iz Zagreba su stigle informacije da je Hrvatska ojačala tim koji će je zastupati pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a u njemu se osim domaćih nalaze i inostrani pravni stručnjaci. Među njima su renomirani britanski advokati specijalizovani za međunarodno pravo Džejms Kroford i Filip Sends, a najnoviji član tima je Kir Starmer, dosadašnji glavni tužilac za Englesku i Vels. Kako su objavili hrvatski mediji, Hrvatsku zastupaju i profesorka međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Vesna Crnić-Grotić, pomoćnica ministra spoljnih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Špero i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Davorin Lapaš. Ideja o ojačavanju tima koji će Srbiju zastupati pred Međunarodnim sudom pravde od pre nekoliko dana postoji i u Nemanjinoj 11, ali su u Vladi Srbije uvereni da već sad imaju stručnjake koji mogu odlično da zastupaju naše interese u Hagu. Naš sagovornik iz Vlade kaže da je među njima i Vilijam Šabas, koji je “jedan od najboljih advokata na svetu za genocide”.

"Nema razloga da nas plaši pojačavanje hrvatskog tima po tužbi za genocid. Mi već sada imamo bolje pravnike", navodi izvor iz Vlade. Šabas je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Midlseks u Londonu i Univerzitetu u Lajdenu, predaje i na Nacionalnom univerzitetu Irske, a direktor je Irskog centra za ljudska prava. Bio je deo tročlane Komisije za istinu i pomirenje za Sijera Leone. Na čelu srpskog pravnog tima je Saša Obradović, koji je već dugo zastupa Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde - najpre u procesu ocene legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a potom i u podnošenje kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid izvršen od 1991. do 1995. godine.U timu su još Vladimir Cvetković, Igor Olujić, Dušan Ignjatović i Svetislav Rabrenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja